Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pomarańczowe owoce i warzywa oraz warzywa liściaste to dobre...
fot. pixabay

Te produkty wzmacniają odporność. Co jeść, by nie chorować? Wzbogać dietę o jedzenie bogate w witaminy, czy antyoksydanty

Marchew, dynia, melon, suszone morele, jarmuż, szpinak…

Pomarańczowe owoce i warzywa oraz warzywa liściaste to dobre źródła beta-karotenu w diecie. Beta-karoten jest prekursorem witaminy A, która jest niezbędna w procesie dojrzewania komórek układu odpornościowego. Wzmacnia skórę, a także błony śluzowe przewodu pokarmowego, które nawet lekko uszkodzone stanowią otwartą furtkę dla drobnoustrojów. Wysokie spożycie produktów obfitujących w beta-karoten (ok. 30 mg na dobę) wykazuje działanie ochronne na organizm uwarunkowane silnym działaniem antyoksydacyjnym tego związku. By, dostarczyć taką ilość beta-karotenu wystarczy wypić ok. 350 ml jednodniowego soku marchwiowego.

Zobacz również

Zderzenie dwóch samochodów na ul. Olimpijskiej w Toruniu. Są utrudnienia

Zderzenie dwóch samochodów na ul. Olimpijskiej w Toruniu. Są utrudnienia

W Tatrach prawdziwa zamieć śnieżna. Na Kasprowym Wierchu wieje z prędkością 90 km/h

W Tatrach prawdziwa zamieć śnieżna. Na Kasprowym Wierchu wieje z prędkością 90 km/h

Polecamy

Lidl, Biedronka i Kaufland „zamrażają ceny". Ekspert: Firmy i tak zarobią

Lidl, Biedronka i Kaufland „zamrażają ceny". Ekspert: Firmy i tak zarobią

Dokumenty z aplikacji mObywatel będą ważne w całej UE? Takie są plany

Dokumenty z aplikacji mObywatel będą ważne w całej UE? Takie są plany

Hitowy mecz w Bielsku Podlaskim. Tur kontra Wigry

Hitowy mecz w Bielsku Podlaskim. Tur kontra Wigry