Czujesz kołatanie serca, skurcze i niepokój? To mogą być objawy przedawkowania kofeiny. Co się dzieje z organizmem, gdy pijesz za dużo kawy?

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Umiarkowane spożycie kawy wpływa korzystnie na stan zdrowia. Niestety, jej nadmiar może wywołać szereg nieprzyjemnych dolegliwości, co wynika z zawartości stymulującej kofeiny. Dowiedz się z kolejnych slajdów, jakie objawy mogą świadczyć o przedawkowaniu kofeiny.
Umiarkowane spożycie kawy wpływa korzystnie na stan zdrowia. Niestety, jej nadmiar może wywołać szereg nieprzyjemnych dolegliwości, co wynika z zawartości stymulującej kofeiny. Dowiedz się z kolejnych slajdów, jakie objawy mogą świadczyć o przedawkowaniu kofeiny. Burst/Pexels
Kawa jest źródłem kofeiny, która zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy czy cukrzycy typu 2. W badaniach udowodniono także, że u osób pijących umiarkowane ilości tego naparu występuje mniejsze ryzyko śmierci spowodowanej udarem mózgu lub chorobą niedokrwienną serca. Co jednak stanie się, jeśli zaczniemy pić zbyt dużo kawy? Ile kaw można wypić dziennie? Sprawdź, jakie objawy mogą świadczyć o przedawkowaniu kofeiny.

Spis treści

Sprawdź, czy pijesz za dużo kawy. Te objawy mogą świadczyć o przedawkowaniu kofeiny

W wielu badaniach zaobserwowano, że regularne picie umiarkowanych ilości kawy jest bezpieczne i może zmniejszyć ryzyko wylewu, a także śmierci spowodowanej chorobą wieńcową lub udarem mózgu.

Te objawy mogą świadczyć o przedawkowaniu kofeiny!

Kofeina i jej pozytywny wpływ na zdrowie

Kofeina jest naturalnym związkiem pochodzenia roślinnego. Występuje m.in. w liściach krzewu herbacianego, nasionach kakaowca czy owocach drzewa kawowego. Picie kawy i herbaty stało się na tyle popularne, że prawie 90 proc. osób dorosłych codziennie spożywa kofeinę.

W wielu badaniach podkreśla się pozytywny wpływ picia kawy na funkcjonowanie organizmu. Umiarkowane spożycie samej kofeiny w ilości 100-400 mg dziennie (1-4 filiżanki kawy) wywiera korzystne działanie na organizm, m.in.:

  • poprawia pracę układu nerwowego,
  • redukuje zmęczenie,
  • zwiększa wydolność fizyczną,
  • ułatwia zapamiętywanie nowych informacji,
  • poprawia koncentrację,
  • pobudza trawienie,
  • zwiększa termogenezę, czyli produkcję ciepła w organizmie,
  • nasila spalanie tkanki tłuszczowej.

Przedawkowanie kofeiny

Kofeina bardzo szybko wchłania się z przewodu pokarmowego i osiąga najwyższe stężenie we krwi po 0,5-2 godzin od spożycia. Warto wspomnieć, że nie kumuluje się ona w organizmie i jest w całości metabolizowana w wątrobie.

Tempo przemian kofeiny jest uwarunkowane m.in. obecnością żywności w przewodzie pokarmowym oraz jej rodzajem. Sugeruje się m.in., że pietruszka, seler i marchew spowalniają tempo metabolizowania kofeiny, natomiast brokuły, kalafior oraz kapusta – przyspieszają.

Kofeinę można przedawkować. Szacuje się, że jej doustna dawka śmiertelna wynosi ok. 10 g, co odpowiada 80 filiżankom espresso wypitym jedna po drugiej.

Za bezpieczną dzienną dawkę kofeiny uznaje się 200-400 mg, co odpowiada 2-4 filiżankom (po 100 ml) espresso lub 3-5 kubkom (po 250 ml) kawy rozpuszczalnej. Niestety, przedawkowanie kofeiny wiąże się z pojawieniem się nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego i nerwowego. Co jednak ważne, tolerancja tego związku jest u każdego inna i może zmieniać się z czasem.

Dodaj firmę Autopromocja

Bądź zawsze w formie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Ostrzał Kijowa. W trakcie operacji na sercu dziecka zabrakło prądu

Materiał oryginalny: Czujesz kołatanie serca, skurcze i niepokój? To mogą być objawy przedawkowania kofeiny. Co się dzieje z organizmem, gdy pijesz za dużo kawy? - Strona Zdrowia

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Mój organizm źle znosi kofeinę, więc staram się jej unikać w postaci kawy czy mocnych herbat. Latem piję Basilur cold brew parzony na zimno, który delikatnie pobudza, ale zawiera naturalne składniki bez kofeiny.
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny
Dodaj ogłoszenie