Cynamonki drożdżowe w kształcie serca. Przepis na pyszne...

    Cynamonki drożdżowe w kształcie serca. Przepis na pyszne bułeczki z cynamonem, które pokochasz od pierwszego kęsa

    Katarzyna Puczyńska

    Strona Kuchni

    Aktualizacja:

    Strona Kuchni

    Cynamonowe bułeczki drożdżowe podbiją serca wszystkich domowników. Zobacz, jak je zrobić. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gesta
    1/17
    przejdź do galerii

    Cynamonowe bułeczki drożdżowe podbiją serca wszystkich domowników. Zobacz, jak je zrobić. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestami. ©Katarzyna Puczyńska

    Cynamonki drożdżowe to pyszne bułeczki ze słodkim cynamonowym nadzieniem. Pysznie smakują do porannej kawy czy herbaty. Można zrobić je także na specjalną okazję, np. na walentynki. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na cynamonki. Ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale zapewniam, że warto. Podpowiadam też, jak uformować je na kształt serca. Sprawdź i wypróbuj przepis na bułeczki cynamonowe.
    Cynamonki drożdżowe w kształcie serca z pewnością wprawią każdego w dobry humor. Ich przygotowanie nie jest trudne, jednak zajmuje nieco czasu. Ciasto drożdżowe musi dobrze wyrosnąć. Możesz zrobić je dzień wcześniej, a rano wyjąć na 30 min.
    z lodówki i upiec. Warto zrobić więcej bułeczek i kilka zamrozić. Kiedy poczujemy na nie chęć, to wystarczy je rano podgrzać w piekarniku i śniadanie na słodko gotowe. Dodatkowo cały dom wypełni się słodkim zapachem cynamonu. Bezcenne uczucie!


    Przepis na drożdżowe bułeczki cynamonowe


    Czas przygotowania: ok. 2 godziny,
    porcja na około 20 bułeczek,
    poziom trudności: średni.

    Smacznego!
    Smacznego! Katarzyna Puczyńska


    Składniki:
    • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
    • 30 g drożdży plus 1 łyżeczka cukru,
    • 3 łyżki cukru,
    • 2 jajka,
    • 80 g masła,
    • 250 mln mleka,
    • szczypta soli,

    nadzienie cynamonowe:
    • 60 g masła,
    • 3 łyżki cukry pudru,
    • czubata łyżka cynamonu.


    Zobacz także: Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Oto 9 prostych porad na idealnie puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

    Jak zrobić bułeczki cynamonowe?


    Przygotowanie:
    1. W miseczce utrzyj drożdże z łyżeczką cukru i odstaw na kilka minut, by zaczęły pracować.
    2. Masło rozpuść, a mleko podgrzej. Do dużej miski wsyp mąkę.
    3. Utrzyj dwa żółtka z 3 łyżkami cukru.
    4. Do mąki dodaj drożdże, utarte żółtka i mleko praz szczyptę soli. Zacznij wyrabiać ręką i stopniowo wlewaj masło.
    5. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki.
    6. Ciasto przykryj ściereczką lub folią spożywcza i odstaw na minimum 40 min, aż podwoi swoją objętość.
    7. Zrób cynamonowe nadzienie: masło rozpuść i odstaw do wystygnięcia, w miseczce wymieszaj cukier z cynamonem.
    8. Gotowe ciasto rozwałkuj na duży prostokąt, posmaruj masłem i posyp cynamonowym nadzieniem. Zwiń jak roladę.
    9. Pokrój roladę z ciasta na 1,5 cm kawałki. Każdy przetnij w poprzek, ale nie do końca ( patrz na zdjęciu w galerii). Następnie uformuj kształt serduszka.
    10. Bułeczki piecz ok 20 min w 170 stopniach Celsjusza.


    Jeśli lubisz słodkości, to możesz cynamonki ozdobić jeszcze lukrem lub roztopioną czekoladą. Smacznego!

    Warto wiedzieć, że takie bułeczki cynamonowe są popularne w kuchni norweskiej i szwedzkiej. Bułeczki z cynamonem były też ulubionym deserem marszałka Józefa Piłsudskiego.

    Sprawdź też: Chrupiące kajzerki na śniadanie. Idealny przepis na kanapki



    Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

    Czytaj treści premium w Kurierze Porannym Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Poranny.pl poleca

    Wideo