Katarzyna Puczyńska
Aktualizacja:
1/17
przejdź do galerii
Cynamonowe bułeczki drożdżowe podbiją serca wszystkich domowników. Zobacz, jak je zrobić. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestami. ©Katarzyna Puczyńska
Przepis na drożdżowe bułeczki cynamonowe
Czas przygotowania: ok. 2 godziny,
porcja na około 20 bułeczek,
poziom trudności: średni.

Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 30 g drożdży plus 1 łyżeczka cukru,
- 3 łyżki cukru,
- 2 jajka,
- 80 g masła,
- 250 mln mleka,
- szczypta soli,
nadzienie cynamonowe:
- 60 g masła,
- 3 łyżki cukry pudru,
- czubata łyżka cynamonu.
Zobacz także: Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Oto 9 prostych porad na idealnie puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe
Jak zrobić bułeczki cynamonowe?
Przygotowanie:
- W miseczce utrzyj drożdże z łyżeczką cukru i odstaw na kilka minut, by zaczęły pracować.
- Masło rozpuść, a mleko podgrzej. Do dużej miski wsyp mąkę.
- Utrzyj dwa żółtka z 3 łyżkami cukru.
- Do mąki dodaj drożdże, utarte żółtka i mleko praz szczyptę soli. Zacznij wyrabiać ręką i stopniowo wlewaj masło.
- Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki.
- Ciasto przykryj ściereczką lub folią spożywcza i odstaw na minimum 40 min, aż podwoi swoją objętość.
- Zrób cynamonowe nadzienie: masło rozpuść i odstaw do wystygnięcia, w miseczce wymieszaj cukier z cynamonem.
- Gotowe ciasto rozwałkuj na duży prostokąt, posmaruj masłem i posyp cynamonowym nadzieniem. Zwiń jak roladę.
- Pokrój roladę z ciasta na 1,5 cm kawałki. Każdy przetnij w poprzek, ale nie do końca ( patrz na zdjęciu w galerii). Następnie uformuj kształt serduszka.
- Bułeczki piecz ok 20 min w 170 stopniach Celsjusza.
Jeśli lubisz słodkości, to możesz cynamonki ozdobić jeszcze lukrem lub roztopioną czekoladą. Smacznego!
Warto wiedzieć, że takie bułeczki cynamonowe są popularne w kuchni norweskiej i szwedzkiej. Bułeczki z cynamonem były też ulubionym deserem marszałka Józefa Piłsudskiego.
Sprawdź też: Chrupiące kajzerki na śniadanie. Idealny przepis na kanapki
Cynamonki drożdżowe w kształcie serca. Przepis na pyszne bułeczki z cynamonem, które pokochasz od pierwszego kęsa
17
Fot. Katarzyna Puczyńska
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: