Sztandarowym przepisem jest kociołek cygański. To licząca kilka wieków pikantna potrwa będąca połączeniem różnych gatunków mięs oraz warzyw.
- Kociołek jest jednym z elementów kultury romskiej, która dawno temu wpisała się w lokalne społeczeństwo w Igryłach. Do dziś ta potrawa przetrwała w tutejszych domach i do dziś jest tu przygotowywana - mówi Wojciech Januszkiewicz, prezes Stowarzyszenia Dziedzictwo Kulturowe Igrył. W książce, wydanej właśnie przez to stowarzyszenie, można znaleźć też np. zapomniany już przepis na zupę z białej lebiody. Co ważne, wszystkie receptury są sprawdzone. Pod każdą potrawą podpisała się konkretna gospodyni, która poleca przepis.
Książka powstała na zakończenie projektu "Potrawy regionalne - zajęcia praktyczne dla dzieci i młodzieży, wydanie lokalnej książki kucharskiej". - Warsztaty kulinarne realizowaliśmy w szkole podstawowej w Gieniuszach. Wzięło w nich udział ponad 40 dzieci. Przez kilka dni uczniowie zostawali po lekcjach w szkole i przez pięć godzin przygotowywali potrawy z przepisów, które wcześniej przynieśli z własnych domów. Pomagały im w tym trzy gospodynie - specjalistki od kuchni tatarskiej, romskiej i tradycyjnej: Tatiana Radecka, Agata Iwanowska i Anna Deresz - wylicza Wojciech Januszkiewicz.
To właśnie na kulturze romskiej bazuje stowarzyszenie Dziedzictwo Kulturowe Igrył. Bo to właśnie ta miejscowość była kiedyś nazywana wsią cygańską.
- Na przełomie XVII i XVIII wieku te ziemie zostały nadane Romom. Był to ewenement w skali kraju, bo Romowie to przecież naród wędrujący. Ostatecznie jednak tu się osiedlili i wtopili w lokalną społeczność. Dziś w Igryłach nie ma już jednak Romów czystej krwi. Przez lata przemieszali się z tutejszymi mieszkańcami - tłumaczy szef stowarzyszenia.
Książka została wydana w stu egzemplarzach. Część nakładu trafiło m.in. do szkoły w Gieniuszach.
Pieniądze na realizację projektu i wydanie książki stowarzyszenie otrzymało od dwóch organizacji. Najpierw udało się pozyskać 7 tys. zł z Programu Wspierania Aktywności Lokalnej "Razem Możemy Więcej" z Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej. Dodatkowe 2 tys. zł dołożyła fundacja Sokólski Fundusz Lokalny ze środków "Działaj lokalnie 2012" Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności, realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce.
Przepis na kociołek cygański
Składniki: Kapusta, ziemniaki, cebula, boczek wędzony, kiełbasa zwyczajna, pieczarki, sól, pieprz, papryka słodka mielona, majeranek, przyprawa do grilla, oliwa z oliwek
Wykonanie: Pieczarki myjemy, obieramy, szatkujemy w plasterki i gotujemy na małym ogniu w osolonej wodzie. W tym czasie kroimy w plasterki kiełbasę, surowe ziemniaki, boczek wędzony i cebulę. Garnek wykładamy jedną warstwą liści kapusty i układamy na nich plasterki ziemniaków. Solimy. Na to kładziemy połowę naszych produktów: kiełbasę, boczek, cebulę i pieczarki. Całość przesypujemy przyprawą do grilla, papryką, odrobiną pieprzu i majeranku. Wszystko przykrywamy liśćmi kapusty. Na wierzch układamy identyczną, drugą warstwę, zakrywając ją na koniec liśćmi kapusty. Gotujemy na małym ogniu przez około 45 min. Potem danie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1-2 godzin.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?