Dwa dni temu cenę podniósł hipermarket Carrefour. Tu od 5 lutego cena wzrosła aż o 40 groszy. Podwyżkę wprowadzili Real i Auchan, a także PSS Społem.
Jest drogo, może być drożej
Handlowcy obawiają się, że to nie koniec podwyżek w tym miesiącu.
- Trzy tygodnie temu cukier kosztował u nas 2,79 zł - mówi Walenty Śliżewski, kierownik działu handlowego PSS Społem Białystok.- Niedawno podnieśliśmy cenę o dziesięć groszy, a od dziś cukier znów jest droższy. Kosztuje on teraz 2,99 zł. Na sytuację taką nie pomaga nawet niska marża.
Podwyżki takie wynikają z cen hurtowników, u których sklepy kupują towar. Jednak i ci pozostają bezradni. - Jako taki wzrost cen zauważyliśmy już w styczniu - mówi Robert Kostecki, handlowiec z hurtowni DEF. - Po raz pierwszy spotykam się z czymś takim, żeby cukier w ciągu kilku tygodni tak podrożał.
Zbyt małe plony
Sytuacja taka jest konsekwencją reformy rynku cukru wdrażanej przez Unię Europejską .
- Wymusiła ona na wytwórcach zmniejszenie produkcji cukru, w wyniku czego tylko w Polsce obniżyła się ona o ponad 360 tys. ton - wyjaśnia Łukasz Wróblewski, rzecznik prasowy Krajowej Spółki Cukrowej. - Sytuację pogorszyła też ubiegłoroczna susza. Zebrano wtedy mniej buraków co przełożyło się na dalsze zmniejszenie produkcji.
Według szacunków KSC w porównaniu do zeszłego roku w Polsce wytworzono o pół miliona ton mniej cukru. Podobna sytuacja jest też w całej Unii Europejskiej. Ceny u producentów wynoszą już ponad 2,60 zł za kg. Dla porównania w drugiej połowie zeszłego roku kosztował on 1,80 zł.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?