MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Coraz więcej papryk z polskich upraw, ale tanieją te z importu. Cena uderza w krajowych producentów. Nie opłaca się produkować?

Katarzyna Zawada
Najlepiej kupować polską paprykę w sierpniu i we wrześniu, jest smaczna i dojrzała.
Najlepiej kupować polską paprykę w sierpniu i we wrześniu, jest smaczna i dojrzała. Dariusz Gdesz/archiwum Polska Press
Rozpoczął się sezon na polską paprykę. Na straganach i w marketach nie brakuje kolorowych warzyw. Na ten produkt wielu czekało, w sprzedaży wciąż jednak można spotkać zagraniczne okazy. Obecnie producenci wskazują na załamanie rynku. - Musimy podjąć działania mające na celu obronę produkcji papryki – alarmują.

Spis treści

Apel producentów papryki

Paprykę można kupić przez cały rok, w większości jest ona importowana. Dopiero wakacje przynoszą smak polskiego lata i chrupiącego warzywa prosto z lokalnego pola. Jak wskazują jednak producenci, sytuacja na rynku wymyka się spod kontroli. Jeszcze kilka miesięcy temu za paprykę z Holandii płaciło się sporo, obecnie, gdy trwa wysyp krajowej, ceny w przeciągu dni spadły o 50 proc.

Wielu producentów papryki zastanawia się, dlaczego ceny zawsze są wysokie do momentu, w którym zaczyna się pojawiać się na rynku papryka z Polski, informuje Zrzeszenie Producentów Papryki RP w mediach społecznościowych.

W sytuacji, gdy zagraniczne warzywa tanieją, traci na tym polski producent. Nie tylko trudniej sprzedać mu jakościowy produkt, ale także utrzymać produkcję przy zaniżonych stawkach. Organizacje podjęły działania w celu ochrony rynku, ich zdaniem – turbulencje cenowe nie są raczej chwilowe. O problemie chcą poinformować rząd. Rozwiązanie? Wprowadzenie minimalnych cen w skupie.

Ile kosztuje papryka?

Na początku sierpnia za polską paprykę w hurcie trzeba zapłacić od 4 do 6 zł/kg, nieco mniej kosztuje zielona. W markecie kilogram wycenia się średnio na 12-13 zł, w promocji można kupić poniżej 10 zł. Na bazarku w Lublinie widać paprykę czerwoną za 6 zł/kg, w Kielcach za 8 zł/kg, w Łomży 9 zł/kg. Sierpniowe warzywo oferują lokalni sprzedawcy.

Oto kilka ofert bezpośrednich z gospodarstw:

  • Mazowieckie. Papryka w trzech kolorach, jędrna i swoja, 5 zł/kg.
  • Mazowieckie. Papryka z przydomowej uprawy, nie ma ich zbyt wiele, zrywam na zamówienie, 12 zł/kg.
  • Lubelskie. Ekologiczna papryka, bez oprysków, w detalu, 12 zł za kilogram.
  • Łódzkie. Zapraszam po paprykę z rodzinnego pola, 6 zł/kg.
  • Podkarpackie. W sprzedaży mam swoje pomidory, cebulę i paprykę – czerwoną i pomidorową. 7 zł/kg.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

od 16 lat
Wideo

Ile kosztuje mleko prosto od krowy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny