Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Cook It Off, czyli Kulinarne potyczki na Politechnice Białostockiej [ZDJĘCIA]

Agata Sawczenko
Agata Sawczenko
Cook It Off, czyli Kulinarne potyczki na Politechnice Białostockiej za nami
Cook It Off, czyli Kulinarne potyczki na Politechnice Białostockiej za nami Politechnika Białostocka
Sadza, dymdama, picanha, karniyarik, lazi ji , solomillo con salsa - m.in. potrawy o tak egzotycznych nazwach przygotowali studenci podczas "Cook It Off, czyli Kulinarnych potyczek na Politechnice Białostockiej"

Podczas "Cook It Off" zagraniczni Politechniki Białostockiej studenci wcielili się w rolę szefów kuchni, którzy uczyli polskich kolegów przygotowywania charakterystycznych dla swoich krajów dań. Każda z dziesięciu czteroosobowych drużyn, złożonych z obcokrajowców i Polaków, miała godzinę na przyrządzenie oryginalnej potrawy.

Studenci mieli do dyspozycji wyremontowane kuchnie na wszystkich piętrach Domu Studenta Delta. Warto dojadać, że w tym roku uczelnia wygospodarowała pieniądze na remont aż 40 kuchni w akademikach.

Czytaj też: Kuchnia domowa - gotowanie krok po kroku

Do "Kulinarnych potyczek" zgłosili się studenci z Hiszpanii, Portugalii, Turcji, Zimbabwe, Ukrainy, Kirgistanu, Ghany, Uzbekistanu, Turcji, Rumunii, Chin i Francji. To uczestnicy programu Erasmus, umożliwiającego studiowanie na zagranicznych uczelniach. Wspólnie z kolegami z Polski i działaczami sieci ESN (Erasmus Student Network) z radością i często przy muzyce zabrali się za przygotowanie potraw.

Niektóre drużyny podeszły metodycznie do podziału zadań i organizacji pracy. A jury oceniało nie tylko walory smakowe, prezentację dania i sposób podania, ale także atmosferę i współpracę w kuchni.

Czytaj także: Kuchnia molekularna w gastronomiku, czyli gotowanie przy użyciu ciekłego azotu (wideo)

Ostatecznie kosze regionalnych produktów i fartuchy mistrzów kuchni trafiły do drużyny złożonej ze studentów z Ghany, Uzbekistanu i Polski. Drugie miejsce zdobyła ekipa chińsko-polska, a trzecie ukraińsko-polska.

W tak niezwykły sposób Politechnika Białostocka przygotowywała się do Ogólnopolskiego Dnia Erasmusa, który przypada 25 listopada. Na Uczelni kształci się obecnie ponad 300 studentów zagranicznych.

"Cook It Off" to atrakcyjny sposób na poznanie kuchni świata oraz integracja studentów z różnych krajów.

Zobacz koniecznie: Smaki Kaukazu w Białymstoku i Legionowie. Spór o nazwę restauracji. Kto pierwszy ten lepszy? [ZDJĘCIA, WIDEO]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny