Cook It Off, czyli Kulinarne potyczki na Politechnice Białostockiej [ZDJĘCIA]

Agata Sawczenko
Agata Sawczenko
Cook It Off, czyli Kulinarne potyczki na Politechnice Białostockiej za nami Politechnika Białostocka
Sadza, dymdama, picanha, karniyarik, lazi ji , solomillo con salsa - m.in. potrawy o tak egzotycznych nazwach przygotowali studenci podczas "Cook It Off, czyli Kulinarnych potyczek na Politechnice Białostockiej"

Podczas "Cook It Off" zagraniczni Politechniki Białostockiej studenci wcielili się w rolę szefów kuchni, którzy uczyli polskich kolegów przygotowywania charakterystycznych dla swoich krajów dań. Każda z dziesięciu czteroosobowych drużyn, złożonych z obcokrajowców i Polaków, miała godzinę na przyrządzenie oryginalnej potrawy.

Studenci mieli do dyspozycji wyremontowane kuchnie na wszystkich piętrach Domu Studenta Delta. Warto dojadać, że w tym roku uczelnia wygospodarowała pieniądze na remont aż 40 kuchni w akademikach.

Czytaj też: Kuchnia domowa - gotowanie krok po kroku

Do "Kulinarnych potyczek" zgłosili się studenci z Hiszpanii, Portugalii, Turcji, Zimbabwe, Ukrainy, Kirgistanu, Ghany, Uzbekistanu, Turcji, Rumunii, Chin i Francji. To uczestnicy programu Erasmus, umożliwiającego studiowanie na zagranicznych uczelniach. Wspólnie z kolegami z Polski i działaczami sieci ESN (Erasmus Student Network) z radością i często przy muzyce zabrali się za przygotowanie potraw.

Niektóre drużyny podeszły metodycznie do podziału zadań i organizacji pracy. A jury oceniało nie tylko walory smakowe, prezentację dania i sposób podania, ale także atmosferę i współpracę w kuchni.

Czytaj także: Kuchnia molekularna w gastronomiku, czyli gotowanie przy użyciu ciekłego azotu (wideo)

Ostatecznie kosze regionalnych produktów i fartuchy mistrzów kuchni trafiły do drużyny złożonej ze studentów z Ghany, Uzbekistanu i Polski. Drugie miejsce zdobyła ekipa chińsko-polska, a trzecie ukraińsko-polska.

W tak niezwykły sposób Politechnika Białostocka przygotowywała się do Ogólnopolskiego Dnia Erasmusa, który przypada 25 listopada. Na Uczelni kształci się obecnie ponad 300 studentów zagranicznych.

"Cook It Off" to atrakcyjny sposób na poznanie kuchni świata oraz integracja studentów z różnych krajów.

Zobacz koniecznie: Smaki Kaukazu w Białymstoku i Legionowie. Spór o nazwę restauracji. Kto pierwszy ten lepszy? [ZDJĘCIA, WIDEO]

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

m
mieszkaniec

ale to że ci sami zagraniczni studenci uruchamiają alarm pożarowy po kilka razy dziennie nikt nie wspomniał... a na straż płacimy my a nie ERASMUS

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3