Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko...
fot. ivabalk/pixabay.com

Co zrobić, żeby grill był zdrowszy? Te metody polecają dietetycy. Zobacz najlepsze sposoby na przygotowanie pysznych dań z grilla

Używaj marynat

Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko poprawia jego walory, ale przede wszystkim hamuje niekorzystne reakcje, które prowadzą do powstawania w nim rakotwórczych związków.

Najlepiej używaj marynaty, a oprócz ziół i przypraw korzennych uwzględniaj w niej jakikolwiek alkohol, nawet ten mocny. Marynatę stosuj w ilości ok. 125 ml (1/2 szklanki) na 0,5 kg mięsa. Dobrze wchłaniają ją produkty takie jak ryby, owoce morza (np. krewetki), grzyby i bakłażany – na ich zamarynowanie potrzeba mniej czasu.

Aby poprawić przenikanie składników smakowych do mięsa, można ponacinać jego powierzchnię nożem.

Zobacz również

Ona ma najlepszy głos w Polsce! Natasza Urbańska może być dumna!

HIT DNIA
Ona ma najlepszy głos w Polsce! Natasza Urbańska może być dumna!

Siarka Tarnobrzeg rozbiła Podlasie. Dwunasty mecz bez porażki dla naszej ekipy

Siarka Tarnobrzeg rozbiła Podlasie. Dwunasty mecz bez porażki dla naszej ekipy

Polecamy

Jest kolejne minimum olimpijskie! Polska pływaczka z kwalifikacją na IO w Paryżu!

Jest kolejne minimum olimpijskie! Polska pływaczka z kwalifikacją na IO w Paryżu!

Wczesna pora meczu Igi Świątek z Soraną Cirsteą w Madrycie!

Wczesna pora meczu Igi Świątek z Soraną Cirsteą w Madrycie!

Isaac Del Toro wygrał pierwszy etap wyścigu Vuelta Asturias! Rafał Majka na podium!

Isaac Del Toro wygrał pierwszy etap wyścigu Vuelta Asturias! Rafał Majka na podium!