Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co zrobić z jeżyn w kuchni? Wypróbuj sprawdzony przepis na sok z jeżyn

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Jeżyny to uniwersalne owoce. Nadają się zarówno do mięs, jak i ciast oraz deserów. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć dania z jeżynami.
Jeżyny to uniwersalne owoce. Nadają się zarówno do mięs, jak i ciast oraz deserów. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć dania z jeżynami. gettyimages.com
Jeżyna w różnych rodzajach Polski określana jest ostrężyną lub ożyną, czasem określana jest też czarną maliną. Sezon na jeżyny rozpoczyna się z końcem lipca i trwa do początku września. Najbardziej okazałe owoce jeżyny pojawiają się w sierpniu. Sprawdź, co można zrobić z jeżyn. Polecamy nasz sprawdzony przepis na sok z jeżyn.

W skrócie

Jeżyny – właściwości zdrowotne

Jeżyny są owocami o różnorodnym zastosowaniu w kuchni. Nie tylko mają intrygujący słodko-kwaśny smak, ale są też źródłem wielu właściwości prozdrowotnych. Same jeżyny są owocami niskokalorycznymi. W 100 gramach mają około 40 kalorii. Wśród korzystnie wpływających substancji na organizm człowieka wymienia się:

  • witaminę A,
  • witaminę C,
  • witaminę K,
  • witaminę B6,
  • fosfor,
  • wapń,
  • magnez.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć przykładowe dania z jeżynami

Co zrobić z jeżyn?

Smak jeżyn to zestawienie kilku znanych smaków. Od aromatu goździków, róż po smak malin wymieszanych z przyprawami korzennymi. Świeże jeżyny są też wyśmienite do podania ze słodkimi bezami. Warto też zrobić dżem z jeżyn i jabłek i przekładać nim domowe naleśniki.

Przygotowując koktajle, sałatki lub konfitury warto łączyć jeżyny z malinami. Widoczne podobieństwo obu owoców sprzyja temu, aby łączyć je ze sobą w formie przekąski. Jeżyny i brzoskwinie można zapiekać pod kruszonką i podawać z gałką lodów waniliowych. Do kruszonki można dodać zmielone migdały, które równoważą kwaśno-ostry smak owoców. Na deser sprawdzi się także rozpuszczona biała czekolada, którą można polać porcję świeżych jeżyn.

Jeżyny do serów

Owoce jeżyn lub konfitura z jeżyn będzie smakować w wyrafinowany sposób połączona z francuskim serem banon. Ta odmiana sera koziego moczona jest w brandy i zawijana w liście jadalnych kasztanów. Drzewny i owocowy smak jeżyn świetnie łączy się z lekko pikantnym smakiem sera. Owoce jeżyn znakomicie podkreślają smak arbuza, jagód i serów pleśniowych w sałatce do dań z grilla. Jeżyny będą także znakomitym składnikiem do zrobienia sosów do mięs np.:

  • kaczki,
  • sarniny
  • i wołowiny.

Jak zrobić sok z jeżyn?

Zrobienie soku z jeżyn jest niezwykle proste. Potrzeba zebrać lub kupić świeże owoce i cukier. Można dodać więcej lub mniej cukru kryształu. Optymalna ilość cukru pokrywa całkowicie owoce.

Przepis na sok z jeżyn
Przygotowanie: 10 minut + 3 dni czekania na puszczenie soku.
Składniki:

  • 1 kg świeżych jeżyn,
  • około 300-400 g cukru.

Przygotowanie:

  1. Umyj dokładnie owoce i włóż do 3 litrowego szklanego słoika.
  2. Jeżyny zasyp cukrem kryształem i zakręć.
  3. Jeżyny w słoiku odstaw na 2-3 dni aż owoce zaczną puszczać sok.
  4. Po tym czasie sok z jeżyn można przefiltrować i odcedzić z owoców.
  5. Następnie sok z jeżyn przelewamy do słoików. Można je pasteryzować na zimę.

Kliknij, aby zobaczyć galerię

Jeżyny to uniwersalne owoce. Nadają się zarówno do mięs, jak i ciast oraz deserów. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć dania z jeżynami.

Co zrobić z jeżyn w kuchni? Wypróbuj sprawdzony przepis na sok z jeżyn

Źródło:

  • „Leksykon smaków”, Niki Segnit, Wydawnictwo Buchmann

Pij soki na zdrowie

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Co zrobić z jeżyn w kuchni? Wypróbuj sprawdzony przepis na sok z jeżyn - Strona Kuchni

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny