W skrócie
Kim była Lucyna Ćwierczakiewiczowa?
Lucyna Ćwierczakiewicz urodziła się w 1826 roku. Pisała poradniki i książki kucharskie w XIX wieku. Celem jej pracy było edukowanie gospodyń domowych, które chciały smacznie, ale też oszczędnie gotować. Lucyna Ćwierczakiewiczowa była niezależną finansowo, bogatą kobietą, która lubiła bywać w towarzystwie mieszczańskim. Niektórzy uważali, że jej oszczędność i zgromadzony majątek wynikał ze skąpstwa. Liczne dodruki książek kucharskich sprawiały, że autorka mogła kupić sobie niejedną posiadłość ziemską.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię zdjęć
Sałatka do obiadu - przepis na zieleninę
Na stole wielkanocnym nie może zabraknąć miejsca na domową sałatkę. W książce „365 obiadów za 5 złotych” nie uświadczymy typowego przepisu na sałatkę jarzynową. Najbliższa znanym nam dodatkom do obiadu jest tak zwana zielenina. Lucyna Ćwierczakiewiczowa korzystała między innymi z młodych liści warzyw. Najlepiej z tego przepisu korzystać w kwietniu i maju, gdy pojawiają się młode liście pokrzywy. Przepis podajemy zgodnie z pisownią oryginalną.
Składniki zieleniny:
- lebioda
- pokrzywa
- młoda kapusta
- szpinak
- słonina
- wędzonka
- kasza jęczmienna
Przygotowanie zieleniny
Młodą lebiodę, pokrzywę, lub liście młodej kapusty, wrzucić na gorącą wodę jak szpinak, potem usiekać, gdy zmiękną, wziąść dużo słoniny usmażyć, włożyć zieleninę, osolić, wlać trochę smaku z wędzonki, wymieszać z kaszą jęczmienną osobno na gęsto ze słoniną ugotowaną, poddusić razem i podać na stół, obłożywszy wędzonką gorącą, w podłużne wązkie kawałki krajaną.
Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?