Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co na drugie śniadanie

Katarzyna Michałowska-Kuczkowska [email protected] tel. 085 748 95 11
Świadomi rodzice dbają o urozmaicone drugie śniadanie. I zdrowe.
Świadomi rodzice dbają o urozmaicone drugie śniadanie. I zdrowe. Fot. Wojciech Wojtkielewicz
Chipsy w dziecięcych plecakach ustąpiły miejsca słodkim nowościom, gumom do żucia, oranżadom musującym, lizakom - mówi Ewa Sokolińska, wychowawczyni klasy I a Szkoły Podstawowej nr 12 w Białymstoku. - Z owocami nie jest najgorzej, ale mogłoby być lepiej.

Zajęcia na temat zdrowego odżywania dały lepsze lub gorsze efekty. Jednak w tym wypadku ocenę za to, co jest w dziecięcym plecaku, należy wystawić rodzicom. I szóstki należą się im za brak chipsów, czwórki za owoce (ale za rzadko) i tróje za słodkie wynalazki. Bo nasi milusińscy powinni jeść przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców dziennie.
Zachować odporność organizmu
Początek roku szkolnego to trudny okres. Powrót do codziennych obowiązków zwiększa stres oraz zmęczenie. Pogoda także przysparza nam powodów do zmartwień. Chłodne poranki i wieczory, zimny wiatr czy mniejsza ilość słońca powodują zmniejszenie odporności i jesienne przeziębienia.
W takich momentach sięgamy po czekoladę, by osłodzić sobie te trudne chwile. Jest jednak inny sposób, by zdrowo i skutecznie przejść przez jesienny czas. Jedzenie odpowiedniej ilości owoców i warzyw pomaga zachować naturalną odporność organizmu. A zdrowy i silny organizm lepiej radzi sobie ze zmianą temperatur.
Sprawdzonym sposobem na wzmocnienie organizmu jest witamina C, którą znajdziemy w cytrynie, pietruszce czy porzeczce oraz w soku z cytrusów. Sok, warzywa oraz owoce, dodające pozytywnej energii, powinny stać się podstawowym elementem codziennej diety. Ważne jest, by pamiętać o systematyce i różnorodności w spożyciu warzyw, owoców i soków.
- Nasz organizm nie potrafi magazynować wielu składników, m.in. witamin, które odgrywają ogromną rolę w jego funkcjonowaniu. Większość z nich wypłukiwana jest lub ulatnia się z organizmu już po kilku godzinach od ich spożycia - mówi dr Agnieszka Jarosz.
Zdrowie na talerzu
Dlatego, zwłaszcza w jesienne dni, warto regularnie dostarczać organizmowi odpowiednie dawki energii, witamin i składników mineralnych. W codziennej diecie naszych dzieci niezbędne stają się warzywa i owoce. Magnez, potas oraz wapń znajdziemy w bananach, jeżynach, gruszkach, jabłkach czy pomidorach. W witaminę A bogate są marchewki i morele, a w witaminę E - suszone owoce, szpinak, kalafior czy brokuły.
Jesienią mamy wiele możliwości, by podawać dzieciom "zdrowie na talerzu" w atrakcyjny sposób. Komponujmy warzywno-owocowe zestawy z tradycyjnych jabłek, gruszek, marchewki, porów czy pomidorów. Nie zapominajmy także o brzoskwiniach, morelach lub winogronach. Pokażmy, że zdrowe jedzenie jest smaczne i przyjemne.
Jabłko w plecaku
Dzieci dużo czasu spędzają w szkole. Dobrym rozwiązaniem jest więc zapakowanie im do tornistra 0porcji: owocu i soku. Gdy mały buntownik nie chce jeść warzyw i owoców czy pić soków, warto użyć argumentu, że wszystkie te produkty dodają sił i pomagają zachować świetną sylwetkę.
Według badań przeprowadzonych w ramach kampanii "Pięć porcji warzyw, owoców lub soku" jemy o wiele mniej owoców i warzyw oraz pijemy mniej soków niż inni Europejczycy. Wielu rodziców nadal nie ma świadomości, jak istotna dla ich pociech jest zbilansowana dieta, która uwzględnia każdego dnia pięć porcji warzyw, owoców lub soku. Dlatego tak ważne jest zachęcanie rodziców do zmiany przyzwyczajeń. Warto im o tym przypominać. n

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny