5/7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Tarta...

Tarta
To smaczne połączenie śliwek z migdałami i kremem mascarpone. 125 gramów mąki przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy 4 łyżki cukru szczyptę soli i posiekane zimne miasta (najlepiej prosto z lodówki). Rozcieramy aż powstaną drobne okruszki ciasta. Następnie dodajemy pół jajka i ze wszystkiego lepimy kulę. Kładziemy ją na papier pergaminowy i przykrywamy drugim, po czym wałkujemy tak, żeby ciasto miała średnicę większą od formy. Przekładamy ciasto do formy tak, żeby dno i boki były równomiernie wyłożone (uciskając palcami). Wszystko wkładamy do zamrażarki na jakieś 15 minut.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i przygotowujemy masę do wypełnienia tarty. 250 gramami skondensowanego mleka z puszki miksujemy z 250 gr sera marcarpone i dwoma jajkami
Na dnie formy układamy 500 gramów posiekanych śliwek i zalewamy masą. Pieczemy przez 30 minut. Następnie wierzch posypujemy migdałami (4 łyżki płatków), zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i zapiekamy tak, aby spód się dopiekł.

Zobacz również

Dom Powrotu potrzebuje pilnego remontu! Ruszyła zbiórka. Potrzeba 10 tys. złotych

Dom Powrotu potrzebuje pilnego remontu! Ruszyła zbiórka. Potrzeba 10 tys. złotych

Na osoby o takich znakach zodiaku trzeba uważać. Oni zdradzają i oszukują

Na osoby o takich znakach zodiaku trzeba uważać. Oni zdradzają i oszukują

Polecamy

Gmina Piątnica ma własny ambulans. Będzie służył lokalnej społeczności [zdjęcia]

Gmina Piątnica ma własny ambulans. Będzie służył lokalnej społeczności [zdjęcia]

Koronawirus w Polsce: 652 nowe zakażenia. Ponad 100 zajętych respiratorów

Koronawirus w Polsce: 652 nowe zakażenia. Ponad 100 zajętych respiratorów

Uwaga na utrudnienia w ruchu w związku z otwarciem Muzeum Pamięci Sybiru

Uwaga na utrudnienia w ruchu w związku z otwarciem Muzeum Pamięci Sybiru

Dodaj ogłoszenie