5/7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Tarta...

Tarta
To smaczne połączenie śliwek z migdałami i kremem mascarpone. 125 gramów mąki przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy 4 łyżki cukru szczyptę soli i posiekane zimne miasta (najlepiej prosto z lodówki). Rozcieramy aż powstaną drobne okruszki ciasta. Następnie dodajemy pół jajka i ze wszystkiego lepimy kulę. Kładziemy ją na papier pergaminowy i przykrywamy drugim, po czym wałkujemy tak, żeby ciasto miała średnicę większą od formy. Przekładamy ciasto do formy tak, żeby dno i boki były równomiernie wyłożone (uciskając palcami). Wszystko wkładamy do zamrażarki na jakieś 15 minut.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i przygotowujemy masę do wypełnienia tarty. 250 gramami skondensowanego mleka z puszki miksujemy z 250 gr sera marcarpone i dwoma jajkami
Na dnie formy układamy 500 gramów posiekanych śliwek i zalewamy masą. Pieczemy przez 30 minut. Następnie wierzch posypujemy migdałami (4 łyżki płatków), zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i zapiekamy tak, aby spód się dopiekł.

Zobacz również

Promocje habilitacyjne i doktorskie na UwB. Dyplomy odebrało ponad 30 uczonych

Promocje habilitacyjne i doktorskie na UwB. Dyplomy odebrało ponad 30 uczonych

Ile można zarobić na niższych stanowiskach? Jest branża, do której warto wejść

Ile można zarobić na niższych stanowiskach? Jest branża, do której warto wejść

Polecamy

Policja. Mucha spowodowała wypadek

Policja. Mucha spowodowała wypadek

Obrońca Wolfsburga porównał Lewandowskiego do Haalanda. Bardziej boi się Norwega

Obrońca Wolfsburga porównał Lewandowskiego do Haalanda. Bardziej boi się Norwega

Uwaga na utrudnienia w ruchu w związku z otwarciem Muzeum Pamięci Sybiru

Uwaga na utrudnienia w ruchu w związku z otwarciem Muzeum Pamięci Sybiru

Dodaj ogłoszenie