Ciasto pychotka. Przepis na prawdziwy rarytas na Boże Narodzenie. Ciasto z kremem, bezą i powidłami śliwkowymi

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Ciasto pychotka z kremem, bezą i powidłami. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Ciasto pychotka z kremem, bezą i powidłami. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Ciasto pychotka, znane także jako pani Walewska, to prawdziwy smakołyk. Przygotuj je na święta Bożego Narodzenia, a twoi bliscy będą zachwyceni. To pyszne kruche ciasto z bezą i płatkami migdałowymi, przełożone wyśmienitym, waniliowo-śmietankowym kremem. Całość dopełniają nieco kwaśne powidła śliwkowe. Przekonaj się, jak pysznie smakuje i wypróbuj przepis na ciasto pychotka.

W skrócie

Ciasto pani Walewska to wyjątkowy przysmak. Jego nazwa prawdopodobnie nawiązuje do polskiej arystokratki, w której zakochał się Napoleon Bonaparte. U mnie w domu znane jest jednak głównie pod drugą, równie często używaną nazwą – pychotka. Ten warstwowy smakołyk łączy w sobie wszystko, co najlepsze: kruche ciasto, delikatną bezę, orzechy, powidła śliwkowe i waniliowo-śmietankowy krem. Pychotka pięknie prezentuje się na stole i z pewnością posmakuje wszystkim.

Ciasto można określić jako trudne do zrobienia, jednak tylko za pierwszym razem. Warto dokładnie czytać przepis, wskazówki i realizować je krok po kroku.

Przepis na ciasto pychotka

Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Porcja na dużą blaszkę (25x33)
Poziom trudności: trudne

Składniki:
kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 5 żółtek,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

beza:

  • 5 białek,
  • szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 10 łyżek powideł śliwkowych,
  • pół szklanki płatków migdałowych lub posiekanych orzechów włoskich,

krem:

  • 5 żółtek,
  • 500 ml mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 opakowania cukru waniliowego (32 g) lub 1 duża łyżka esencji waniliowej,
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej,
  • 200 g masła miękkiego.
  • aromat śmietankowy.

Jak zrobić ciasto pychotka?

  1. Zacznij od zrobienia kruchego ciasta: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, żółtka, cukier i proszek do pieczenia, całość zagnieć, owiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Białka przelej do miski i zacznij ubijać mikserem. Stopniowo dodawaj cukier i ubijaj około 10 minut.
  3. Dodaj mąkę ziemniaczaną i ubijaj bezę jeszcze tylko minutę.
  4. Włącz piekarnik i ustaw 170 stopni Celsjusza.
  5. Ciasto wyjmij z lodówki, podziel na pół.
  6. Pierwszą część rozwałkuj, przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj powidłami, posyp płatkami migdałowymi i wyłóż na nie połowę bezy.
  7. Piecz ciasto przez około 30 minut.
  8. Gotowe ciasto wyjmij z blaszki.
  9. Przygotuj i upiecz tak samo drugą porcję ciasta.
  10. Możesz już robić krem: żółtka delikatnie utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, tylko tyle, by cukier się rozpuścił, dodaj mąkę pszenną oraz pół szklanki mleka i zmieszaj, by nie było grudek.
  11. Resztę mleka zagotuj, zestaw z ognia i mieszając wlewaj jajeczną masę.
  12. Ponownie ustaw całość na małym ogniu i mieszaj, aż masa zgęstnieje i zagotuje się.
  13. Gotuj masę 2 minuty, mieszając, by się nie przypaliła.
  14. Gotową masę przełóż do miski i wystudź – przemieszaj całość co jakiś czas.
  15. Na koniec utrzyj masło, dodawaj stopniowo przestudzoną masę i wlej aromat śmietankowy.
  16. Ciasto posmaruj kremem i przykryj drugim blatem ciasta. Gotowe.
Ciasto pychotka z kremem, bezą i powidłami. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Ciasto pychotka. Przepis na prawdziwy rarytas na Boże Narodz...

Zobacz także inne przepisy na ciasta ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

kup najtaniej

Kasumi

Kasumi Nóż Szefa Kuchni 20 Cm Tora K36851

241,08 zł

kup najtaniej

Florina

Florina Blacha Do Pieczenia Likoris 5B1533

25,90 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Materiał oryginalny: Ciasto pychotka. Przepis na prawdziwy rarytas na Boże Narodzenie. Ciasto z kremem, bezą i powidłami śliwkowymi - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny
Dodaj ogłoszenie