Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chrupiące ciastka z siekanymi migdałami. Przepis na rewelacyjną słodką przekąskę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Korzenne ciasteczka z dodatkiem melasy to tradycyjny wypiek na Boże Narodzenie w Norwegii.
Korzenne ciasteczka z dodatkiem melasy to tradycyjny wypiek na Boże Narodzenie w Norwegii. Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Domowe ciastka z siekanymi migdałami to pyszna przekąska zajadana w towarzystwie kubka gorącej herbaty. Tradycyjny przepis pochodzi z Norwegii. Można go wzbogacić korzennymi przyprawami. Wyjątkowy smak ciastkom nadaje melasa, która też sprawia, że mają ciemny kolor. Zobacz przepis na oryginalne ciastka z migdałami.

W skrócie

Ciasteczka z migdałami brune pinner to tradycyjny wypiek podawany w Norwegii z okazji Bożego Narodzenia. Nadaje się im podłużny kształt i miesza ze sobą syrop cukrowy, melasę, cynamon i aromatyczny ekstrakt waniliowy. Norweskie ciasteczka ozdabia się posiekanymi migdałami i cukrem perłowym. To jeden z wypieków, który zaczął się pojawiać w gospodarstwach domowych w XIX wieku. Przepis pochodzi z książki „Tradycje kulinarne Norwegii” autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek.

Ciastka z siekanymi migdałami – przepis

Liczba porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: około 1 godzina

Brune pinner

Składniki na ciasto:

  • 200 g masła,
  • 200 g brązowego cukru,
  • 2 małe żółtka,
  • 1 łyżka melasy,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 300–330 g mąki,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej.

Składniki do smarowania i posypki:

  • 1 białko,
  • 80–100 g siekanych migdałów (blanszowanych),
  • opcjonalnie cukier perlisty.

Jak zrobić ciastka z migdałami?

Przygotowanie:

  1. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka, melasę oraz ekstrakt waniliowy i ponownie ucieramy.
  2. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, cynamon oraz sodę oczyszczoną.
  3. Następnie utartą masę maślaną łączymy z suchymi składnikami i całość dokładnie wyrabiamy.
  4. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu wyjmujemy i dzielimy na 4-5 części.
  5. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt prostokąta o szerokości około 9-10 cm, po czym układamy na papierze do pieczenia.
  6. Kroimy ciasto na paski o grubości 1-2 cm.
  7. Białko roztrzepujemy. Smarujemy nim paski ciasta, po czym posypujemy siekanymi migdałami (i ewentualnie cukrem perlistym).
  8. Ciasteczka pieczemy 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu i ostudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Przepisy kuchni norweskiej

Poza ciasteczkami na spotkania rodzinne lub święta można przygotować inne wyraziste w smaku dania z Norwegii. Kuchnia norweska znana jest z wielu dań wykorzystujących ryby. Wśród nich są klopsiki rybne przygotowywane z dorsza lub zupa rybna na bazie łososia i dorsza. Każdy posiłek rybny doprawiony jest produktem mlecznym, które stanowi charakterystyczne połączenie dla krajów skandynawskich.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek, autorki książki „Tradycje kulinarne Norwegii” i bloga Kuchniokracja.

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne przepisy na wypieki ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Chrupiące ciastka z siekanymi migdałami. Przepis na rewelacyjną słodką przekąskę - Strona Kuchni

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny