Spis treści
Dlaczego warto jeść cukinię?
Cukinia to pyszne warzywo, które dostępne jest w sklepach przez cały rok. Najlepiej smakuje latem, gdy jest młoda i ma cienką skórkę. Jej prozdrowotne właściwości są nieocenione. Dostarcza nam m.in.
- witaminy C,
- witaminy A,
- błonnika pokarmowego.
Warzywo to uznawane jest za jedno z najzdrowszych i ekologicznych, ponieważ nie kumuluje metali ciężkich i azotanów. Wykazuje także silne właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że pomaga zwalczać nadmiar wolnych rodników w organizmie, które są przyczyną rozwoju wielu przewlekłych chorób.
Cukinia ma niski indeks glikamieczny (IG=15), a także mało kalorii - w 100 g cukinii jest 16 kcal.
Co zrobić z cukinii — przepisy
Cukinia to warzywo bardzo uniwersalne, idealne do przygotowywania zarówno potraw wytrawnych, jak i słodkich ciast.
Możesz skorzystać z naszych przepisów i przygotować z cukinii np.:
- leczo z cukinią,
- kurczak z cukinią w sosie słodko-kwaśnym,
- risotto z cukinią i boczkiem,
- ciasto z cukinią.
Cukinię warto także wykorzystać do przygotowania przetworów na zimę. Polecam przepis na prostą do wykonania i bardzo smaczną sałatkę z cukinii na zimę, którą wystarczy pasteryzować 20 minut w piekarniku. Można ją podać do obiadu, a także jako dodatek do kanapek, pasztetów czy ryby.
Surówka z cukinii do obiadu
Cukinię można gotować, dusić, smażyć, a także jeść na surowo. Mam dla ciebie przepis na pyszną surówkę z cukinii. Proponuję dodać do niej ogórki i ziołowy sos winegret.
Jak zrobić ziołowy sos winegret? Wystarczy wymieszać musztardę, sok z cytryny, miód i olej rzepakowy, a na koniec doprawić solą, pieprzem i ziołami do smaku. Bardzo dobrze smakować będzie z dodatkiem suszonego czosnku niedźwiedziego. Ta znana i lubiana przyprawa nazywana jest cebulą czarownic, a jej prozdrowotne właściwości są doceniane od lat, m.in.:
- wpływa pozytywnie na układ odpornościowy,
- obniża ciśnienie krwi,
- posiada właściwości przeciwzapalne,
- usprawnia pracę jelit,
- wspomaga pracę wątroby.
Surówka z cukinii z ogórkiem i ziołowym sosem winegret pasuje idealnie do obiadu. Możesz podać ją także jako przekąskę lub dodatek do dań z grilla.
Sprawdź, jak zrobić surówkę z cukinii i ogórka:
Przepis na surówkę z cukinii i ogórka
(porcja dla 3 - 4 osób, czas przygotowania: ok. 15 minut)

Składniki:
- 1 młoda cukinia średniej wielkości lub dwie małe,
- 2 ogórki,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
- sól i pieprz do smaku,
Jak zrobić surówkę z cukinii i ogórka?
- Umyj cukinię, przekrój na pół i pokrój na małe talarki. Możesz dla ułatwienia zetrzeć ją na tarce lub szatkownicy.
- Umyj ogórki i obierz.
- Pokrój ogórki lub zetrzyj na tarce. Posól warzywa i odstaw na kilka minut.
- W miseczce wymieszaj sok z cytryny, miód, musztardę i olej.
- Dopraw sos czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem.
- Posolona cukinia i ogórki mogły puścić wodę. Odcedź warzyw i polej sosem.
- Całość wymieszaj.
Chrupiąca surówka z cukinii i ogórka do obiadu. Sekretem sma...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Suszarki do warzyw i owoców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Erytrol jest szkodliwy?