Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chleb z PSS Społem Białystok i serek z Moniek z tytułami Top Produkt

Redakcja
Artykuły spożywcze dwóch podlaskich firm zdobyły prestiżowe certyfikaty Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego "Doceń polskie" oraz tytuły TOP PRODUKT.

Eksperci wyróżnili chleby z oferty PSS ''Społem'' w Białymstoku oraz ser topiony MSM w Mońkach.

mońki

Ogólnopolski Program Promocyjny "Doceń polskie" jest realizowany od 2011 roku. Jego celem jest promowanie artykułów spożywczych najwyższej jakości oraz ich wytwórców. W przedsięwzięciu mogą uczestniczyć producenci, których wyroby posiadają tzw. polski akcent wyrażający związek żywności z naszym krajem. Produkty spożywcze spełniające to kryterium są oceniane podczas specjalnych audytów organizowanych cztery razy w roku. Podczas tegorocznej dwunastej z kolei, certyfikacji  pięcioosobowa Loża Ekspertów oceniła wszystkie zgłoszone wyroby i wyróżniła te z nich, które cechują się doskonałym smakiem, odpowiednim wyglądem oraz ceną adekwatną do jakości. Każdy ekspert za poszczególny aspekt (smak, wygląd i stosunek jakości produktu do ceny) przyznaje punkty w skali 1-10.Certyfikat programu otrzymują wyłącznie te artykuły żywnościowe, które zdobędą od Loży Ekspertów wysokie noty. Wyroby z maksymalną liczba punktów otrzymują także tytuł TOP PRODUKT.W gronie producentów uhonorowanych podczas XII audytu znalazły się m.in. dwie firmy z woj. podlaskiego: Powszechna Spółdzielnia Spożywców ''Społem'' w Białymstoku oraz Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach.

Nagrodzone wyroby
Certyfikaty ''Doceń polskie'' i tytuły TOP PRODUKT zdobyły trzy wypieki z oferty PSS ''Społem'' w Białymstoku: Chleb hetmański, Chlebek myśliwski oraz Chleb żytni staropolski.

  • Chleb hetmański to chleb mieszany razowy z dodatkiem ziarna żyta i słonecznika. Chleb formowy jest produkowany w sposób tradycyjny na naturalnym zakwasie uzyskanym metodą wielofazowej fermentacji, z mąki żytniej razowej z dodatkiem ziarna żyta, słonecznika i mąki pszennej. Powierzchnia chleba posypana jest ziarnem słonecznika. Zastosowana mąka żytnia razowa powoduje, że chleb posiada wysoką zawartość błonnika pokarmowego, a wysoki udział słonecznika wzbogaca go dodatkowo w: nisko nasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), wit.: A, D, E, B6, cynk, wapń, żelaz.  
  • Chlebek myśliwski to chlebek mieszany pytlowy, produkowany z mąki żytniej i pszennej. Dodatek przecieru jabłkowego, gotowanych ziemniaków oraz kminku nadaje mu charakterystycznego, oryginalnego smaku. Chlebek długo zachowuje świeżość.
  • Zaś Chleb żytni staropolski jest żytnim chlebem produkowanym na naturalnym zakwasie z dodatkiem płatków ziemniaczanych.

chlebchleb chleb

W trakcie XII Loża Ekspertów wyróżniła także

  • Ser topiony kremowy Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. Wyrób ten otrzymał certyfikat "Doceń polskie", eksperci przyznali mu także tytuł TOP PRODUKT. Ser z Moniek ten został uhonorowany godłem promocyjnym już drugi raz.

serek

Znak promocyjny nadawany jest na czas określony (24 miesiące). Po jego upływie producent, który nadal chce korzystać z certyfikatu programu jest zobowiązany dostarczyć wyrób do ponownej oceny.  Po raz pierwszy ser wyróżniono podczas V audytu zorganizowanego w ramach programu ''Doceń polskie''. Noty przyznane przez ekspertów trakcie XII certyfikacji potwierdzają, że mimo upływu czasu producent sera utrzymał wysoką jakość.

 

Certyfikat ''Doceń polskie''
O randze godła promocyjnego ''Doceń polskie" świadczy nie tylko honorowy patronat, którym Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi objął program. Ogromne znaczenie ma fakt, iż certyfikaty przyznawane są na podstawie oceny żywności dokonywanej przez specjalistów z wieloletnim doświadczeniem w branży spożywczej. Przewodniczącym pięcioosobowej Loży Ekspertów jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
W Loży zasiada również przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Godło "Doceń polskie" jednoznacznie potwierdza, że nagrodzony nim produkt został wyprodukowany w Polsce, z rodzimych składników lub na podstawie tradycyjnej receptury. Jednak przede wszystkim, to najlepsza rekomendacja dla konsumentów szukających sprawdzonej żywności najwyższej jakości - wskazówka, że wyrób z certyfikatem został pozytywnie oceniony przez niezależnych specjalistów.

Ogólnopolski Program Promocyjny "Doceń polskie"
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu "Doceń polskie" jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu "Doceń polskie" zajmuje się piątka specjalistów zawodowo związana z żywnością i technologią żywienia, która tworzy Lożę Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu "Doceń polskie" jest  także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. Celem projektu jest propagowanie wspólnego gotowania wśród pasjonatów kuchni, którzy swoją wiedzą i przepisami dzielą się w Internecie. Dzięki ogólnopolskiemu konkursowi, warsztatom i pokazom kulinarnym, blogerzy mają okazję do spotkań, poznawania nowych miejsc i produktów, wymiany doświadczeń, nauki oraz dobrej zabawy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny