Chleb czarnowieski od Pana Bochenk

(agsa)
Ten, kto nie zna smaku tradycyjnego chleba na zakwasie pieczonego w wielkiej blasze w wiejskim chlebowym piecu - dużo traci.

Z pomocą takim osobom przyszła pani Anna Szpakowska. Pani Anna taki chlebek - według przepisu, który jest w jej rodzinie już od czterech pokoleń - piecze na co dzień do dziś. Tym tradycyjnym smakiem dzieciństwa pani Anna podzieliła się. Udostępniła go Panu Bochenkowi - piekarni istniejącej już 11 lat.
Chleb czarnowiejski piecze się tu już od roku. Codziennie piekarnię opuszcza tysiąc bochenków tego tradycyjnego rarytasu. Chlebek trafia do niemal wszystkich sieci handlowych w Białymstoku. Ale jego smak znają nie tylko białostoczanie. Bardzo chętnie wieziemy go jako regionalny upominek, gdy wyjeżdżamy w inne rejony kraju.
Co takiego niezwykłego jest w tym chlebku? Chleb czarnowiejski jest oryginalnym przepisem, produkowany według starej receptury od czterech pokoleń. Nie zawiera konserwantów i drożdży produkowany jest na naturalnym zakwasie, dzięki czemu jego okres spożycia wynosi cztery dni. Niektórzy twierdzą im starszy tym lepszy.
Piekarnia Pan Bochenek istnieje od roku 1997 . W 2003 roku wprowadzono obecną markę handlową Pan Bochenek , która jest własnością Podlaskiego Przedsiębiorstwa Mięsnego w Białymstoku.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie