Z pomocą takim osobom przyszła pani Anna Szpakowska. Pani Anna taki chlebek - według przepisu, który jest w jej rodzinie już od czterech pokoleń - piecze na co dzień do dziś. Tym tradycyjnym smakiem dzieciństwa pani Anna podzieliła się. Udostępniła go Panu Bochenkowi - piekarni istniejącej już 11 lat.
Chleb czarnowiejski piecze się tu już od roku. Codziennie piekarnię opuszcza tysiąc bochenków tego tradycyjnego rarytasu. Chlebek trafia do niemal wszystkich sieci handlowych w Białymstoku. Ale jego smak znają nie tylko białostoczanie. Bardzo chętnie wieziemy go jako regionalny upominek, gdy wyjeżdżamy w inne rejony kraju.
Co takiego niezwykłego jest w tym chlebku? Chleb czarnowiejski jest oryginalnym przepisem, produkowany według starej receptury od czterech pokoleń. Nie zawiera konserwantów i drożdży produkowany jest na naturalnym zakwasie, dzięki czemu jego okres spożycia wynosi cztery dni. Niektórzy twierdzą im starszy tym lepszy.
Piekarnia Pan Bochenek istnieje od roku 1997 . W 2003 roku wprowadzono obecną markę handlową Pan Bochenek , która jest własnością Podlaskiego Przedsiębiorstwa Mięsnego w Białymstoku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?