Liście z cukinii, róże z buraka, tulipany z marchewki, kalie z kopru włoskiego - rzeźbienia takich i innych niepowtarzalnych dekoracji z warzyw i owoców uczyli się przez weekend uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Białymstoku.
- Dekoracje z owoców tworzy się bazując na owocach egzotycznych. Dojrzewają one bardzo szybko i stają się soczyste, toteż najlepszym materiałem dla carvingowca są one wtedy, gdy są niedojrzałe - tłumaczy Paweł Sztenderski, mistrz Polski w carvingu.
- Są to m.in. wszelkiego rodzaju arbuzy, melony i dynie a także papaja czy ananas. Ze względu na swoją wielkość są one wdzięcznymi owocami dla początkujących, takich jak uczniowie ZSP 2.
Carving w Białymstoku
Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach. W Tajlandii - uznawanej za kolebkę światowego carvingu - stanowi on element dziedzictwa narodowego. Fantazyjne rzeźbienie owoców i warzyw wprowadzono do kanonu zajęć szkolnych.
Właśnie tajską odmianę carvingu poznawali uczestnicy warsztatów.
- Charakteryzuje ją lekkość wzorów, finezja, delikatność, motywy kwiatowe, ale także zwierzęta, głównie ptaki, ale także duże kompozycje zawierające mieszankę wyrzeźbionych owoców i warzyw z delikatną nutką liści i gałązek naturalnych - mówi Grzegorz Gniech, II wicemistrz Polski.
Kurs carvingu organizowany w ramach projektu unijnego Szkoła kompetencji zawodowych.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?