To wszystko będzie działać w dawnym Domu Handlowym Nowy, który kupiła od miasta spółka Mep-Pol i gdzie teraz trwają intensywne prace remontowo-budowlane. Ekipy kilku podlaskich firm pracują pełną parą i jest ogromna szansa, że i browar, i część hotelu będą gotowe już w czerwcu przyszłego roku. Najwyższe piętro, które będzie dobudowane i gdzie powstanie kryty basen, zostanie oddane do użytku na początku 2017 roku.
- Nasz browar będzie typowo restauracyjny, czyli wszystko co wyprodukuje, to trafi do kufli naszych gości - opowiada Marek Piotrowski, szef Mep-Polu. I dodaje, że magnesem przyciągającym w to miejsce ma być też jedzenie. Szkoleniem kucharzy zajmie się profesjonalna agencja pracująca na rzecz najlepszych polskich hoteli i restauracji.
- Chcemy wykształcić ludzi z Białegostoku, żeby u nas zostali kucharzami. Poszukujemy z pięć, sześć osób ambitnych i z sercem, do tego, co robiąZapraszamy do nas pasjonatów kuchni - zachęca Marek Piotrowski.
W tej chwili spojrzenie od frontu na budynek z adresem Rynek Kościuszki 11 w Białymstoku nie oddaje rozmachu przebudowy. Ale wystarczy zajrzeć na tyły kamienicy - tam przyrasta prawie drugie tyle. A dojdzie jeszcze parking na 40 samochodów.
Oczywiście ta liczba przy takim obiekcie w centrum jest bardzo istotna, ale z punktu widzenia białostoczan ważniejszy jest fakt, że docelowo znajdzie tam pracę prawie sto osób. Będą one przede wszystkim zajmować się obsługą klientów czterogwiazdkowego Royal Hotel & SPA, który ma zostać otwarty już w czerwcu przyszłego roku. Będzie miał 45 pokoi (w tym apartamenty i klasa de lux) dla stu gości i basen na dachu.
Personelu będzie także potrzebował Browar Stary Rynek. Powstaną dwie warzelnie i 15 kadzi. Piwo będzie produkowane wyłącznie z naturalnych składników na potrzeby restauracji usytuowanych na parterze i w piwnicy. Na parterze staną miedziane warzelnie, a w piwnicy przez przeszkloną, podświetloną ścianę będzie widać stalowe tanki fermentacyjno-leżakowe.
- Głównym piwowarem będzie Czesław Dziełak - przypomina nazwisko utytułowanego mistrza piwowarstwa Marek Piotrowski. - A na szefa kuchni sprowadzamy świetnego kucharza z Polski, bo kuchnia będzie dla nas bardzo ważna.
Browar Stary Rynek także ma być otwarty w połowie 2016 roku.
Warto jeszcze przypomnieć, że przy tych wszystkich zmianach odmieniających całkowicie wnętrze i zaplecze kamienicy po dawnym domu handlowym, jego elewacja frontowa ma wrócić do pierwotnej formy z oryginalną kolorystyką. Dzięki specjalnym maszynom na światło dzienne - spod obecnej elewacji - będą wydobyte tzw. tynki szlachetne. Jak wynika z archiwalnych zdjęć, zostały one nałożone na gmach w 1957 roku i są tak dobrze wykonane, że uda się je odzyskać. Miały kolor jasnobrązowy, który miejscami zmieniał barwę na nieco ciemniejszą.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?