Teraz kiedy o tym myślę, muszę przyznać, że bardziej pasuje do nich nazwa bułeczki improwizowane, choć zioła prowansalskie to ich najważniejszy składnik.
Pozostałe składniki to:
- ok. 200-230 g mąki pszennej, choć wszystko zależy od tego ile nam się sypnie…najlepiej po środku,
- miód – byle nie gryczany (!), osobiście uwielbiam faceliowy lub lipowy i taki najlepiej się sprawdza. Ile? Najbezpieczniej mała łyżeczka. Maksymalnie płaska, łyżka stołowa,
- masło – maksymalnie 3 łyżki,
- soda - pół łyżeczki,
- proszek do pieczenia - pół łyżeczki,
- mleko (najlepiej 3,2%) - 130 ml,
- ser typu greckiego tzw. feta - jedno opakowanie 200 g,
- zioła prowansalskie - jeśli świeże, drobno posiekane to ok. 10-12 łyżek stołowych, a jeśli gotowe z paczki to wszystko zależy od waszego poczucia smaku,
Na wierzchu klasycznie, albo białko, albo żółtko z mlekiem. Wszystko zależy od was. Ja w będąc biegu czasami nie daje na wierzch zupełnie nic.
W boju wygląda to wszystko mniej więcej tak:
- Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 200 st. C.
- Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki.
- Po wymieszaniu tzw. suchości, dodajemy masło i miód, a następnie mleko z fetą (staram się kroić ją bardzo drobno).
- Połączone składniki stworzą lepkie, grudkowate ciasto – i to już połowa sukcesu!
- W tzw. międzyczasie szykujemy blachę, którą pokrywamy papierem do pieczenia.
A po tej ceremonii nie bawimy się w wałkowanie ciasta i wykrajanie bułeczek – ja przy pomocy dłoni i łyżki stołowej formuję bułeczki, układam je na blaszce i nie rozpłaszczam ciasta (to nadal bułeczki, a nie placki).
- Jeśli wybraliście coś do posmarowania/obsypania wierzchu bułeczek – to jest ten moment!
- Pieczemy ok. 15 minut - obserwujcie. Gdy są gotowe, ich wierzch jest jaśniutko brązowy/pomarańczowy.
- Studzimy je najlepiej na kratce, sitku, czymkolwiek, co da im odetchnąć. Swoją drogą… nigdy nie daje im ostygnąć (uśmiech).
Bernadetta Kowalczyk, pani załatwiacz, a także city menager Restaurant Week.
Najlepsze atrakcje Krakowa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?