MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Browar Łomża inwestuje w rozbudowę zakładu

Marzena Szwaczko
Około 5 mln zł wydał na nowe inwestycje Browar Łomża. Pozwoli to firmie zwiększć produkcję piwa z 600tys. do 850 tys. hektolitrów piwa rocznie.

A rozbudowa części produkcyjnej browaru odbywała się w sposób bardzo spektakularny. Najpierw - pod koniec marca - z holenderskiego miasta Emmen dotarły do Łomży cztery tanki na piwo po filtracji. Trzydniową podróż przez Holandię, Niemcy i Polskę odbyły na specjalnych platformach, przy zachowaniu szczególnych środków ostrożności. Ważące po 10 ton, mierzące 13 metrów zbiorniki, przy użyciu specjalistycznego dźwigu zostały wstawione przez zdemontowany dach do budynku działu fermentacji. Kilka dni później tą samą trasę z Holandii pokonały cztery ogromne tankofermentory. Każdy z 22-metrowych kolosów waży 15,5 tony, dlatego trasę przejazdu konwoju od momentu przekroczenia polsko-niemieckiej granicy dodatkowo zabezpieczała policja. Nowe unitanki dołączyły do ośmiu innych, istniejących już w browarze.

Strategiczne tanki

- Są to naważniejsze elementy instalacji browaru, służące do prowadzenia procesu fermentacji alkoholowej półproduktu zwanego brzeczką słodową przy użyciu specjalnych szczepów drożdży piwowarskich - wyjaśnia prezes Browaru Łomża Andrzej Rutkowski.
Nielada problemem i wyzwaniem technicznym okazało się ustawienie kolosów w browarze.
- Ogromnym doświadczeniem wykazali się tu holenderscy specjaliści z firmy Holvrieka, jednego z najbardziej renomowanych producentów tego typu urządzeń na świecie, którzy nadzorowali całą operację - opowiada Rutkowski. - Dzięki temu już następnego dnia mógł się rozpocząć montaż armatury i oprzyrządowania.

Pora na komputery

Nowe tanki, po przejściu wielu testów, zostaną oddane do użytku na początku maja br. Ostatnim etapem prowadzonej rozbudowy browaru będzie zainstalowanie najnowszej wersji oprogramowania sterującego procesem fermentacji za pośrednictwem komputerów. Modułowa architektura instalacji technologicznych browaru pozwala na szybkie, sukcesywne zwiększanie mocy produkcyjnych zakładu.
- Poczynione od początku 2006 r. inwestycje pozwolą nam wkroczyć w najbliższy sezon piwny ze zwiększonymi z 600tys. hl do 850 tys. hl mocami wytwórczymi - mówi prezes Andrzej Rutkowski. Łączny koszt tego przedsięwzięcia wyniesie ok. 5 mln złotych.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Coraz więcej chętnych na kredyty ze zmienną stopą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny