Browar Białystok. Zobacz, jak wygląda od środka matecznik Żubra

mfranczak
W Browarze Białystok produkowane jest przede wszystkim piwo Żubr. To druga marka piwna w Polsce pod względem wielkości sprzedaży. Żubr to jasne piwo dolnej fermentacji o zawartości ekstraktu 12 proc. oraz alkoholu na poziomie 6 proc.Oprócz Żubra z browaru w Białymstoku pochodzi część produkcji marek Tyskie, Lech, Wojak oraz Dębowe Mocne. Wojciech Wojtkielewicz
Od momentu jego przejęcia w 2003 roku Kompania Piwowarska przeznaczyła na zwiększanie jego mocy produkcyjnych ok. 150 mln zł.

Browar jest pilnowany 24h na dobę przez strażników, dostać się tu można wyłącznie z przepustką. Każdy samochód jest sprawdzany przy wjeździe i wyjeździe, a pracownicy wyrywkowo przechodzą kontrolę trzeźwości. Zobacz jedno z najbardziej niedostępnych miejsc w Białymstoku, które może produkować piwo w tempie 60 tys. butelek na godzinę.

Wideo

Komentarze 18

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

P
Piwowar Wojciech
W artykule Pan Franczak pisze, że "browar jest pilnowany 24h na dobę". NIESAMOWITE !!! Naprawdę??? Niemożliwe! 24h na dobę??? Ja cię pierniczę. Jak jest pilnowany 24h na dobę, to musik znaczy, że od tego pilnowania jakoość i smak tej cieczy piwopodobnej zwanej Żubr i/lub Tyskie staje się UNIKALNA, WYŚMIENITA I NIEPOWTARZALNA. He he, dobre żarty.
Jako 50-latek pamiętam SMAK i AROMAT niepasteryzowanego (ale naprawdę!) piwa "Kasztelańskie" warzonego TYLKO w Sierpcu czy Piwa z browaru BRANIEWO. To były Piwa !!! Ale po tzw "upadku komunizmu" w Polsce cwaniaki wykupili ZA GROSZE wszystkie nasze browary, porobili tzw "Kompanije", sypią proszek, zalewają go wodą i po tygodniu mamy ciecz piwopodobną zwaną Lech, Żubr, Tyskie, Kasztelan itp (na szczęście nie dotyczy to /jeszcze/ piwa z Żywca). Trują naszą młodzież tym chemicznie pędzonym syfem z dolewką spirytusu (bo ŻADNE normalnie warzone Piwo nie osiąga mocy powyżej 4,5%).
SUMMA SUMMARUM:  chcecie się napić prawdziwego Piwa, to jedźcie do Czech lub Niemiec. Ewentualnie polecam litewskie piwa z Regionalnych Smaków (na Warszawskiej lub przy dworcu PKS), ale też trzeba uważać i lepiej przed zalaniem "buteleczki z beczki" poprosić o małą próbkę i posmakować trunek, bo (niestety) zdarzają się też tam skwaśniałe piwa.  I BARDZO WAS PROSZĘ - NIE WIERZCIE W TE BZDURY WYPISYWANE NA ETYKIETACH, ŻE DANE PIWO JEST "NIEPASTERYZOWANE". G...o prawda. Jeśli zobaczycie, że dane "piwo" ma ważność powyżej 30 dni, to to jest NAPRAWDĘ g....o prawda.
Na zdrowie :-)))   
 
 
s
szalony wozkasz
witam 
piwowarze wojciechu wes sie jebnij w łeb
pracuje w browarach w poznaniu nie jest to piwo z regionalnych browarów tylko koncernowe i odbiega od dobrego piwa ale o jakim spirytusie ty bredzisz zastanow sie jakia cenna była by z piwo gdyby doliczyc akcyze za spirytus wes sie ogarnijj piwowar zajebany
l
lusi
nareszcie pomyśleli .aby bylo kolorowo i w ślad powinny iść inne molochy straszące gabarytami super -super
p
pannaNikt
Żółć bydlęca to pryszcz. Sikamy do kadzi normalnie..... hahahahahahahaaaa !!!! Jak można wymyśleć takie bzdury ???? Paranoja !!! W jakim celu mielibyśmy dolewać żółć bydlęcą i jak ją pozyskać ??? Hardkor ... !!!!
R
Rob
Brakuje fotografii z etapu produkcji na którym dolewa się żółć bydlęcą.
/ljkguo
piwo w dojlidach to było 20 lat temu , teraz to produkt piwopodobny
p
pannaNikt
Żółć bydlęca to pryszcz. Sikamy do kadzi normalnie..... hahahahahahahaaaa !!!! Jak można wymyśleć takie bzdury ???? Paranoja !!! W jakim celu mielibyśmy dolewać żółć bydlęcą i jak ją pozyskać ??? Hardkor ... !!!!
B
Białostoczanin 2
Ładnie to wszystko wygląda i bardzo profesjonalnie, ale dlaczego takie syfiaste piwo robią???
B
Białostoczanin
Najgorsze piwo na rynku !!! Przereklamowane !!!
Szanowna "Kampanio Piwowarska" odpowiedzcie proszę dlaczego już po 3 piwach żubr na drugi dzień boli głowa ??
Może dlatego że piwo "waży" się 2dni ?
Czy dlatego że alkohol który zawiera te piwo to czysty spirytus dolewany podczas produkcji ?
B
Beerfan
Chcialbym kiedys pracowac w Browarze, ale pewnie tylko po znajomosci da sie tam dostac robote.
z
zubr = szczyna
ja po naszym zuberku mam hiper sraczke. zubr dobrze smakował jak miała jasna puszke, jak stał na pułce obok herbowego.
m
mudżachedin
Co ty wiesz jełopo!!!!Od ssania jaj juz smaku nie czujesz.He he
P
PIWOSZ
A ja nie chce robic reklamy , ale najlepsze piwo mozna kupic w sklepach REGIONALNE PRZYSMAKI , piwo jest swieze, niepasteryzowane , Litewskie i nalewaja je do butelek . Cena wqychodzi prawie jak za butelke zubra , a jakosc ... BEZ POROWNANIA !!!
c
chrupol
pamiętajcie, że u nas jest robiony nie tylko żubr ale i tyskie i lech z resztą widać skrzynki tyskiego na tirze ... pamiętajcie zawsze piwo z kodem 3 na początku (pod datą) to miejsce produkcji piwa w Dojlidach 1 - to poznań 2 - to tyskie. Piwo żubr jest również robione w poznaniu i ma kod z nr 1 !!! nie dajcie robić się w balona z jakimiś sloganami jaka to natura i srutu tutu 
y
yyyszzzty
zółć bydlenca
Dodaj ogłoszenie