W skrócie:
Szybka surówka do obiadu - polecany przepis
Do obiadu warto zrobić pyszną surówkę. Proponuję niezawodny przepis na surówkę z selera naciowego i kukurydzy. Jej ogromną zaletą jest łatwość wykonania. Surówka jest zdrowa, apetyczna, chrupiąca i wyrazista. Słodki smak kukurydzy przełamuje czerwona cebula. Całość wystarczy doprawić solą i pieprzem oraz jogurtem naturalnym lub odrobiną kwaśnej śmietany. Taka surówka pasuje zarówno do kotletów schabowych, pieczeni czy grillowanej piersi z kurczaka. Przepis możesz urozmaicić, dodając np. posiekane orzechy włoskie, pestki dyni lub starte jabłko.
Zobacz w galerii, jak zrobisz szybką surówkę z selera naciowego.
Przepis na surówkę z selera naciowego do obiadu
czas przygotowania: ok. 10 minut
porcja na: 2 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 6 łodyg selera naciowego,
- 200 g kukurydzy konserwowej,
- mała cebula czerwona,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany,
- sól i pieprz do smaku.
Zobacz także: Najlepsza surówka z młodej kapusty. Jest zdrowa, pyszna i chrupiąca. Szybki przepis na wiosenną surówkę do obiadu
Jak zrobić szybką surówkę z selera naciowego?
- Seler naciowy umyj i odetnij oba końce.
- Pokrój go na małe kawałki lub w drobną kostkę. Przełóż do salaterki.
- Cebulę umyj i posiekaj w drobną kostkę. Dodaj do selera.
- Kukurydzę odsącz z zalewy i wsyp do surówki.
- Dopraw całość jogurtem naturalnym lub śmietaną oraz solą i pieprzem do smaku.
- Wymieszaj surówkę. Gotowe.
Czytaj także: Surówka z kapusty pekińskiej. Sprawdź szybki przepis na zdrową surówkę. Świetna do schabowego
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?