Bimber o nazwie Duch puszczy - Podlaską Marką Roku

Piotr Czaban pczaban@poranny.pl tel. 085 74 89 657
Tak niegdyś wyglądała produkcja "ducha puszczy”. Czy będzie legalna?
Tak niegdyś wyglądała produkcja "ducha puszczy”. Czy będzie legalna? Fot. Archiwum
Naszą marką jest nasz bimber Duch puszczy, czyli jak na razie nielegalnie pędzony bimber w okolicach Czarnej Białostockiej, zdaniem starostwa powiatowego, zasługuje na miano Podlaskiej Marki Roku. Czy zgodzi się z tym jury konkursu organizowanego przez Urząd Marszałkowski? Województwa Podlaskiego?

Opinia Adam Kamiński, wicestarosta podlaski:

Opinia Adam Kamiński, wicestarosta podlaski:

Do dużego słoja wlewamy 1/2 "ducha puszczy", dodajemy pokrojoną w kawałki pigwę (40 dag nieobranych, wydrążonych owoców). Dodajemy cynamon, wsypujemy 30-50 dag cukru. Słój stawiamy w ciemne miejsce na 2 miesiące (co jakiś czas nim potrząsamy). Nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy na 2 miesiące. Po tym okresie "chuchania i dmuchania", nalewkę można spożywać, najlepiej z przyjaciółmi.

Bimber o nazwie "duch puszczy", powstaje na zamówienia policji i proboszczów. Tak twierdzą jego wytwórcy - pisze wicestarosta Adam Kamiński w ankiecie konkursu Podlaska Marka Roku. - Bimbrownictwo jako jeden z ostatnich reliktów przemysłu ludowego na Podlasiu jest symbolem tego regionu jak oscypki na Podhalu.

Internauci docenili

Wicestarosta Kamiński zgłaszał już do tego konkursu "ducha puszczy" w 2004 roku. Dla jury przygotowano wtedy dwa litry bimbru. Może za mało, bo nagrody nie było: - Satysfakcją było tylko mnóstwo głosów internautów - wspomina Kamiński.
W tym roku zamierza bardziej profesjonalnie przekonać jurorów, co do wartości podlaskiego bimbru.

- Rozmawiałem już z Andrzejem Beyą Zaborskim, aktorem grającym komendanta w filmach "U Pana Boga...". Zgodził się użyczyć swojej twarzy do promocji tego pomysłu - zdradza wicestarosta. - W trzeciej części filmu "U Pana Boga za miedzą" będzie ponoć taka akcja: komendant znajduje w lesie bimbrownię "ducha puszczy", ale jej nie wysadza w powietrze, a zachowuje na przyszłość.

Legalizacja się opłaci

W rzeczywistości policja ściga bimbrowników, których nie brakuje w okolicach Czarnej Białostockiej.

- Moje prywatne działania, służą temu, żeby zainteresować władze legalizacją bimbru jako produktu regionalnego, co dzieje się w Europie. Przykładem jest śliwowica węgierska czy rakija rumuńska - tłumaczy Kamiński. - Nie namawiam do nielegalnej produkcji, ale do ucywilizowania i kontroli. Tylko legalizacja pozwoli to zrobić.

A co zyska Podlasie na legalizacji bimbru?: - Ten produkt już jest wypromowany. Traktowanie "ducha puszczy" jako produktu turystycznego i sprzedawanie go turystom w rozsądnych granicach wpłynie na promocję, pozwoli stworzyć legalne miejsca pracy w gorzelniach, kontrolę jakości, dochody z podatku.

Sprawdzone przepisy

Wicestarosta zna kilka recept na dobry bimber: - Dla smakoszy proponuję przepis od jednego z weterynarzy, który gustuje w bimbrze. Żeby oczyścić bimber z nieprzyjemnego zapachu można nasypać węgla drzewnego z apteki (ok. 10 ampułek na 0,5 l). Po trzech dniach jest czysty z aromatem, bez naleciałości.

Wideo

Komentarze 25

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Smrodu nie ma jak się kończy udój na ok. 40 gradusach. Jeśli doisz do 10 gradusów i mieszasz to razem to śmierdzi.

E
Erni kwadratowy leb

Kwadratowy łeb z Manhatanu erni ,wodki nie pedzi przypadkiem ?

C
Chris

Duch puszczy, jestem zwolennikiem dobrego destylatu, ale wiem, że chamski bimber nieuczciwi rodacy potrafią czymś zabawić i usunąć odór, trudno więc być pewnym, że to nie jest trucizna...

G
Gość

Duch puszczy, jestem zwolennikiem dobrego destylatu, ale wiem, że chamski bimber nieuczciwi rodacy potrafią czymś zabawić i usunąć odór, trudno więc być pewnym, że to nie jest trucizna...

A
Antoni

Degustowałem ów trunek całkiem niedawno, po prostu delicje. Chyba jak go zalegalizuję to straci na smaku, jak policja nie będzie ścigała producentów tegoż nektaru to i jakość będzie gorsza.

s
smakosz

Jest nowa nazwa bimbera. Pamiętacie film "U Pana Boga w Ogródku", a bimber nazwano "szwędaczkiem". Dlaczego tak nazwano nie mam pojęcia. Może ktoś wie dlaczego?

z
zenek

kupując drożdze i cukier płacę podatek, woda gaz i prąd tak samo, więc dlaczego dodatkowo mam płacić podatek za gotowy wyrób przy sprzedaży jeśli by oczywiście było legalne ? Podatek od podatku...złodzieje, Polak kombinuje aby pare groszy zarobić i nie chodzić do opieki to źle bo lepiej zniszczyć człowieka, dowalić wysokie kary aby się więcej nie podniósł. Uszczelnijcie lepiej granice a nie latacie jak za sraczką po 3 razy w tygodniu po chałupach szukając papierosów i spirytusu. Jak by były normalne ceny to by nikt nie chandlował a tak ruskie zarabiają na fajkach a wy h...ja pojeby bo lepiej podnieść akcyzę co i tak nic nie daje tylko coraz większa dziuraaaaa.

p
pijący

No własnie a " Polak nie wielbłąd wypić musi co dzień".

m
maks

Duch Puszczy robi się popularny w Polsce-może i warto go zalegalizować jako produkt regionalny-bo pić coś trzeba-tylko te akcyzy podatki zezwolenia mogą go skutecznie wykończyć!

c
cashmir

Pacho to juz chyba przesiąkł tym specyfikiem .Czasami to czuć jak się go mija hahahahah

""

ile za galon?

G
Gość

A jaka sprzedaz jest u Was detaliczna czy hurtowa? - prosto od producenta!

G
Gość

Wszyscy specjaliści pewnie pracują 24/dobę i tu nie zaglądają.

G
Gość

Dwukrotnie wrazliwy na alkohol moderator mnie wycinał z nowym postem to może teraz pojmie, że pytanie w nich zawarte jest jak najbardziej na miejscu. Napiszcie jaki jest główny składnik bimbru pędzonego w Waszych okolicach? Na czym oparty jest zacier? Na kukurydzy, ziemniakach czy może na zbożu?

g
gwizd

super smakowałem

Dodaj ogłoszenie