Bimber o nazwie Duch puszczy - Podlaską Marką Roku

Piotr Czaban [email protected] tel. 085 74 89 657
Tak niegdyś wyglądała produkcja "ducha puszczy”. Czy będzie legalna?
Tak niegdyś wyglądała produkcja "ducha puszczy”. Czy będzie legalna? Fot. Archiwum
Udostępnij:
Naszą marką jest nasz bimber Duch puszczy, czyli jak na razie nielegalnie pędzony bimber w okolicach Czarnej Białostockiej, zdaniem starostwa powiatowego, zasługuje na miano Podlaskiej Marki Roku. Czy zgodzi się z tym jury konkursu organizowanego przez Urząd Marszałkowski? Województwa Podlaskiego?

Opinia Adam Kamiński, wicestarosta podlaski:

Opinia Adam Kamiński, wicestarosta podlaski:

Do dużego słoja wlewamy 1/2 "ducha puszczy", dodajemy pokrojoną w kawałki pigwę (40 dag nieobranych, wydrążonych owoców). Dodajemy cynamon, wsypujemy 30-50 dag cukru. Słój stawiamy w ciemne miejsce na 2 miesiące (co jakiś czas nim potrząsamy). Nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy na 2 miesiące. Po tym okresie "chuchania i dmuchania", nalewkę można spożywać, najlepiej z przyjaciółmi.

Bimber o nazwie "duch puszczy", powstaje na zamówienia policji i proboszczów. Tak twierdzą jego wytwórcy - pisze wicestarosta Adam Kamiński w ankiecie konkursu Podlaska Marka Roku. - Bimbrownictwo jako jeden z ostatnich reliktów przemysłu ludowego na Podlasiu jest symbolem tego regionu jak oscypki na Podhalu.

Internauci docenili

Wicestarosta Kamiński zgłaszał już do tego konkursu "ducha puszczy" w 2004 roku. Dla jury przygotowano wtedy dwa litry bimbru. Może za mało, bo nagrody nie było: - Satysfakcją było tylko mnóstwo głosów internautów - wspomina Kamiński.
W tym roku zamierza bardziej profesjonalnie przekonać jurorów, co do wartości podlaskiego bimbru.

- Rozmawiałem już z Andrzejem Beyą Zaborskim, aktorem grającym komendanta w filmach "U Pana Boga...". Zgodził się użyczyć swojej twarzy do promocji tego pomysłu - zdradza wicestarosta. - W trzeciej części filmu "U Pana Boga za miedzą" będzie ponoć taka akcja: komendant znajduje w lesie bimbrownię "ducha puszczy", ale jej nie wysadza w powietrze, a zachowuje na przyszłość.

Legalizacja się opłaci

W rzeczywistości policja ściga bimbrowników, których nie brakuje w okolicach Czarnej Białostockiej.

- Moje prywatne działania, służą temu, żeby zainteresować władze legalizacją bimbru jako produktu regionalnego, co dzieje się w Europie. Przykładem jest śliwowica węgierska czy rakija rumuńska - tłumaczy Kamiński. - Nie namawiam do nielegalnej produkcji, ale do ucywilizowania i kontroli. Tylko legalizacja pozwoli to zrobić.

A co zyska Podlasie na legalizacji bimbru?: - Ten produkt już jest wypromowany. Traktowanie "ducha puszczy" jako produktu turystycznego i sprzedawanie go turystom w rozsądnych granicach wpłynie na promocję, pozwoli stworzyć legalne miejsca pracy w gorzelniach, kontrolę jakości, dochody z podatku.

Sprawdzone przepisy

Wicestarosta zna kilka recept na dobry bimber: - Dla smakoszy proponuję przepis od jednego z weterynarzy, który gustuje w bimbrze. Żeby oczyścić bimber z nieprzyjemnego zapachu można nasypać węgla drzewnego z apteki (ok. 10 ampułek na 0,5 l). Po trzech dniach jest czysty z aromatem, bez naleciałości.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 25

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Smrodu nie ma jak się kończy udój na ok. 40 gradusach. Jeśli doisz do 10 gradusów i mieszasz to razem to śmierdzi.

E
Erni kwadratowy leb
Kwadratowy łeb z Manhatanu erni ,wodki nie pedzi przypadkiem ?
C
Chris
Duch puszczy, jestem zwolennikiem dobrego destylatu, ale wiem, że chamski bimber nieuczciwi rodacy potrafią czymś zabawić i usunąć odór, trudno więc być pewnym, że to nie jest trucizna...
G
Gość
Duch puszczy, jestem zwolennikiem dobrego destylatu, ale wiem, że chamski bimber nieuczciwi rodacy potrafią czymś zabawić i usunąć odór, trudno więc być pewnym, że to nie jest trucizna...
A
Antoni

Degustowałem ów trunek całkiem niedawno, po prostu delicje. Chyba jak go zalegalizuję to straci na smaku, jak policja nie będzie ścigała producentów tegoż nektaru to i jakość będzie gorsza.

s
smakosz

Jest nowa nazwa bimbera. Pamiętacie film "U Pana Boga w Ogródku", a bimber nazwano "szwędaczkiem". Dlaczego tak nazwano nie mam pojęcia. Może ktoś wie dlaczego?

z
zenek

kupując drożdze i cukier płacę podatek, woda gaz i prąd tak samo, więc dlaczego dodatkowo mam płacić podatek za gotowy wyrób przy sprzedaży jeśli by oczywiście było legalne ? Podatek od podatku...złodzieje, Polak kombinuje aby pare groszy zarobić i nie chodzić do opieki to źle bo lepiej zniszczyć człowieka, dowalić wysokie kary aby się więcej nie podniósł. Uszczelnijcie lepiej granice a nie latacie jak za sraczką po 3 razy w tygodniu po chałupach szukając papierosów i spirytusu. Jak by były normalne ceny to by nikt nie chandlował a tak ruskie zarabiają na fajkach a wy h...ja pojeby bo lepiej podnieść akcyzę co i tak nic nie daje tylko coraz większa dziuraaaaa.

p
pijący

No własnie a " Polak nie wielbłąd wypić musi co dzień".

m
maks
Duch Puszczy robi się popularny w Polsce-może i warto go zalegalizować jako produkt regionalny-bo pić coś trzeba-tylko te akcyzy podatki zezwolenia mogą go skutecznie wykończyć!
c
cashmir
Pacho to juz chyba przesiąkł tym specyfikiem .Czasami to czuć jak się go mija hahahahah
""
ile za galon?
G
Gość
A jaka sprzedaz jest u Was detaliczna czy hurtowa? - prosto od producenta!
G
Gość
Wszyscy specjaliści pewnie pracują 24/dobę i tu nie zaglądają.
G
Gość
Dwukrotnie wrazliwy na alkohol moderator mnie wycinał z nowym postem to może teraz pojmie, że pytanie w nich zawarte jest jak najbardziej na miejscu. Napiszcie jaki jest główny składnik bimbru pędzonego w Waszych okolicach? Na czym oparty jest zacier? Na kukurydzy, ziemniakach czy może na zbożu?
g
gwizd
super smakowałem
Więcej informacji na stronie głównej Kurier Poranny
Dodaj ogłoszenie