Kapusta kiszona na bigos
Pyszna kapusta kiszona od lat gości w polskiej kuchni, zarówno z powodu swojego smaku, dostępności, jak i licznych właściwości prozdrowotnych. To prawdziwa bomba witaminowa.
Kapusta kiszona dostarcza nam wiele cennych składników mineralnych, ma dużo witaminy C oraz witaminy A i witamin z grupy B. Jej zalety zdrowotne to m.in. korzystny wpływ na układ pokarmowy i naszą odporność. Dodatkowo kapusta kiszona jest niskokaloryczna, ponieważ w 100 g kapusty jest tylko 19 kcal.
Jak zrobić bigos z kiszonej kapusty?
Bigos to tradycyjna, polska potrawa, znana także w kuchni litewskiej i białoruskiej. Przez lata doczekała się wielu odmian i sposobów przygotowania. Jej podstawowe składniki to:
- kapusta kiszona
- kapusta świeża
- mięsa
- wędliny
- suszone grzyby
- wędzone śliwki
- cebula
- kminek
- majeranek
- ziele angielskie
- czarny pieprz
Najlepszy smak bigosu uzyskuje się dzięki długiemu, kilkukrotnemu podgrzewaniu i duszeniu. Niektórzy kucharze podlewają bigos odrobiną czerwonego wina, by uszlachetnić jego smak.
My proponujemy przepis bardzo łatwy w wykonaniu, który swój wyjątkowy aromat zawdzięcza powidłom śliwkowym. Zastąpią one wędzone śliwki, przełamią kwaśność kapusty i dodadzą słodyczy. Musicie tego spróbować!
Przepis na bigos z kapusty kiszonej
(porcja dla 4-5 osób, czas przygotowania: ok. 2 godziny)

Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 300 g kiełbasy
- 400 g mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- szczypta soli
- szczypta majeranki
- 3 suszone grzybki
Jak zrobić bigos z kapusty kiszonej?
- Zacznij od odciśnięcia kapusty kiszonej. Jeśli jest bardzo kwaśna, możesz ją przepłukać.
- Kapustę zalej wodą (do poziomu kapusty). Gotuj na wolnym ogniu 45 min.
- Suszone grzyby dokładnie wypłucz, zalej wrzącą wodą i poczekaj chwilę, aż zmiękną. Pokrój i dodaj do kapusty.
- Kiełbasę obierz ze skórki. Pokrój mięso.
- Posiekaj cebulę i podsmaż na oleju. Dodaj pokrojone mięso i kiełbasę. Podsmaż i dodaj do kapusty.
- Dopraw całość przyprawami i powidłami śliwkowymi.
- Dusić jeszcze ok. 30 min, pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości wszystkich składników.
Przejdź do galerii i zobacz, jak zrobić bigos z kapustą kiszoną krok po kroku. Kliknij w zdjęcie:
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Risotto z kurczakiem i pieczarkami. Sprawdź przepis
- Jak zrobić najlepszy sos do makaronu? TOP 5 przepisów na spaghetti
- Najlepszy przysmak na tłusty czwartek. Sprawdź prosty przepis na faworki
- Pałac rozkoszy Nigelli Lawson. Mamy przepisy kulinarnej bogini!
- Andrzej Polan i podróż smaków. Mamy jego najlepszy przepis na barszcz z buraków
- Agnieszka Cegielska: „Zioła mają wielką moc”. Sprawdź przepis na kapustę z kuminem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?