Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bielmlek został sprzedany. Upadła bielska mleczarnia jest już formalnie własnością Grupy Polindus - Laktopol

Andrzej Matys
Andrzej Matys
Od 28 września właścicielem Spółdzielni Mleczarskiej Bielmlek w Bielsku Podlaskim jest Grupa Polindus - Laktopol
Od 28 września właścicielem Spółdzielni Mleczarskiej Bielmlek w Bielsku Podlaskim jest Grupa Polindus - Laktopol Piotr Łozowik
Grupa Polindus - Laktopol jest właścicielem Zakładu Produkcyjnego w Bielsku Podlaskim. Ostatecznie akt notarialny został podpisany w środę 28 września 2022 roku. Będzie to piąty zakład produkcyjny w grupie.

To ogromne wyzwanie dla całej grupy kapitałowej Olgierda Meysztowicza, Prezesa Zarządu, a zarazem właściciela. Dzięki tej inwestycji ilość produkowanych do tej pory proszków zostanie podwojona.

W kupionym Bielmleku znajdują się dwie wieże o łącznej wydajności 130 ton/dobę, magazyny: dwa suche o łącznej powierzchni 6600 mkw. oraz chłodnia 1400 mkw. o chłodzonej powierzchni około 600 mkw. Docelowo zatrudnienie znajdzie tam około 130 pracowników.

Czytaj również:

Laktopol Sp. z o.o. ze swoim zakładem produkcyjnym w Suwałkach to rozpoznawalny producent proszków mlecznych. Jego sztandarowy produkt Instant Fat Filled Milk Powder, czyli mleko odtłuszczone z dodatkiem tłuszczów roślinnych, trafia na rynki ponad 90 krajów świata. Produkty Laktopolu eksportowane są do Afryki, na Bliski i Daleki Wschód i obydwa kontynenty amerykańskie.

– Popyt na nasze produkty zdecydowanie przekracza zdolności produkcyjne zakładu w Suwałkach. Poszukując drogi zwiększenia produkcji, interesowaliśmy się między innymi zakładem w Bielsku Podlaskim. I wreszcie udało nam się sfinalizować transakcję – mówi Lech Antonowicz, dyrektor Zakładu Produkcyjnego w Suwałkach.

Czytaj również:

Zakład w Bielsku Podlaskim powstał w 1954 roku. Początkowo produkowane były tam artykuły mleczarskie: mleko w butelkach, masło, twaróg, ser i kazeina. W latach 1999-2011 trwała intensywna rozbudowa i modernizacja zakładu. Wybudowano nowe hale produkcyjne, zainstalowano nowoczesne linie produkcyjne, laboratoria, dojrzewalnie serów.

W kolejnych latach wielokrotnie przeprowadzano modernizacje większości budynków, hal produkcyjnych oraz magazynowych, a w procesie produkcyjnym wprowadzone nowe urządzenia i technologie. W roku 2019 zakończono inwestycję i dokonano rozruchu nowej proszkowni o zdolności produkcyjnej 100 ton proszku na dobę.

Czytaj również:

- I właśnie nad maksymalnym wykorzystaniem nowoczesnych urządzeń suszarniczych oraz podniesieniem ich wydajności jako nowy właściciel skupimy się najbardziej – podsumowuje Lech Antonowicz.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny