Białystok. Wielkie święto nie tylko podlaskich pszczelarzy w kampusie Uniwersytetu w Białymstoku (zdjęcia)

OPRAC.: red
Pszczelarze czekają przed kampusem na zwiedzających także w niedzielę 25 września
Pszczelarze czekają przed kampusem na zwiedzających także w niedzielę 25 września Paulina Dulewicz/Podlaskie.eu
Wszystkie smaki miodów, tłumy zwiedzających, pokazy sprzętu, kulinaria. W Białymstoku trwa dwudniowe, ogólnopolskie święto pszczelarzy.

W sobotę, 24 września, podczas pierwszego dnia święta prezydent Polskiego Związku Pszczelarskiego Tadeusz Dylon przypomniał wszystkim zgromadzonym przed kampusem uniwersyteckim przy ul. Ciołkowskiego skrót historii powstania związku a także wręczył pszczelarskie insygnia (ozdobny łańcuch z pszczelarskim godłem) Wojciechowi Tryźnie, prezesowi Podlaskiego Związku Pszczelarzy. W roku następnym będą przekazane kolejnym organizatorom dni pszczelarza.

Uroczystość była okazją do odznaczeń i wyróżnień. Rozstrzygnięto też wojewódzki konkurs na Pszczelarza Roku.

-To znakomita okazja, by właśnie podczas takiego spotkania wyróżnić tych, którzy wzięli udział w 2. edycji naszego konkursu- - mówił wicemarszałek Sebastian Łukaszewicz.- Wzięło w nim udział ośmiu pszczelarzy i oni wszyscy są już wygrani- zapowiedział.
Jednak głównych wygranych było – czworo, bo I nagrodę otrzymały dwa pszczelarskie małżeństwa:- Alina i Włodzimierz Owłasiuk – z miejscowości Przybudki oraz Elżbieta i Andrzej Semeniukowie – z Wasilkowa.

II nagroda powędrowała do Anatola Rybaka z miejscowości Mikłasze a III miejsce zajął Marcin Kruszewski z Łap. Wyróżnienia trafiły do: Krzysztofa Przeborowskiego (Sejny), Wiesława Dobrowolskiego (Sosnowo), Wojciecha Żyłkiewicza (Białystok) i Wiktora Wolszczuka (Siemiatycze).

Ogólnopolskie Dni Pszczelarza trwają do niedzieli 25 września. Na odwiedzających czekają stoiska pełne miodu, pokazy pszczelarskie, występy rozmaitych zespołów i kulinaria przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich. One także wzięły udział w sobotnim konkursie kulinarnym na potrawę z wykorzystaniem miodu. Laureatem konkursu zostało KGW „Nove Dworzanki” za kanapki z chleba żytniego własnego wypieku ze smalczykiem i cebulką karmelizowaną w miodzie. (Źródło:podlaskie.eu)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny
Dodaj ogłoszenie