Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Białystok. Warsztaty kulinarne "Zdrowe gotowanie z NFZ" na Giełdzie Rolno Towarowej przy Andersa [ZDJĘCIA]

td
Kilkaset osób wzięło udział w bezpłatnych warsztatach kulinarnych "Zdrowe gotowanie z NFZ", które w sobotę odbyły się w nowej hali na giełdzie przy ul. Andersa. Mieli okazję spróbować pysznych dań, wziąć przepis, ale też poradzić się psychodietetyka.

Kilkaset osób wzięło udział w bezpłatnych warsztatach kulinarnych "Zdrowe gotowanie z NFZ", które w sobotę odbyły się w nowej hali na giełdzie przy ul. Andersa. Mieli okazję spróbować pysznych dań, wziąć przepis, ale też poradzić się psychodietetyka.

Najbardziej smakowała mi sałatka – mówi 6-letnia Michalina Prokopiuk, która przyszła z rodzicami na warsztaty przy okazji zakupów.

Zrobienie tej pysznej sałatki zajmuje zaledwie kilka minut, a wystarczy kilka listków sałaty, rukola, gruszka, suszone żurawiny i orzechy. Do tego kilka kropel dobrego oleju, np. lnianego i zdrowy posiłek gotowy.

- Chcemy pokazać, że zdrowe odżywianie nie wymaga wielkiego wysiłku, ani skomplikowanych przepisów. Wystarczy kilka prostych składników i chęci – przekonuje Anna Kuczkin, psychodietetyk i prowadząca warsztaty.

Badanie „Choroby układu krążenia – świadomość i profilaktyka” przeprowadzone w lipcu 2019 r. sprawdziło wiedzę Polaków w zakresie czynników oddziałujących na poziom cholesterolu we krwi. Zdaniem zdecydowanej większości badanych (91,4% kobiet i 78,6% mężczyzn) styl życia ma wpływ na poziom cholesterolu. Największą świadomość w tym zakresie deklarują osoby w wieku 25-34 lata (87,1% wskazań).

Fakty i mity o zdrowym odżywianiu. Czy fastfoody, słodycze i...

Furorę podczas warsztatów zrobiła też zupa dyniowa z pieczonymi warzywami i świeże koktajle z owoców i świeżych ziół. - Są słodkie, a nie zawierają ani grama dodatkowego cukru. Wystarczy fruktoza czyli cukier, który zawierają w sobie owoce – podkreśla psychodietetyk.

Przedsięwzięcie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem. W ciągu dwóch godzin wzięło w nim udział kilkaset osób. Uczestnicy nie tylko próbowali potraw, ale zabrali ze sobą wszystkie przepisy przygotowane przez podlaski oddział NFZ.

- Na naszej stronie internetowej można znaleźć dużo więcej przepisów i porad dotyczących zdrowego odżywiania – mówi Izabella Bołtruczuk z podlaskiego oddziału NFZ. - Warto z nich korzystać, bo właściwa dieta pomaga zbudować naturalną odporność organizmu. A to najskuteczniejsza ochrona przed wszelkimi chorobami i wirusami.

Sobotnie warsztaty zainaugurowały cykl spotkań "Zdrowe gotowanie z NFZ".

- Cieszymy się, że przedsięwzięcie spotkało się z tak dużym zainteresowaniem mieszkańców. Frekwencja była imponująca – nie kryje radości Mieczysław Pugawko, prezes Podlaskiego Centrum Rolno-Towarowego. - W kontekście zdrowego odżywiania, giełda jest najlepszym miejscem na zakupy.

Zdrowe odżywianie. Warto jeść sezonowo. Podpowiadamy, na jak...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny