Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Białystok. Warsztaty kulinarne "Zdrowe gotowanie z NFZ" na Giełdzie Rolno Towarowej przy Andersa [ZDJĘCIA]

td
Kilkaset osób wzięło udział w bezpłatnych warsztatach kulinarnych "Zdrowe gotowanie z NFZ", które w sobotę odbyły się w nowej hali na giełdzie przy ul. Andersa. Mieli okazję spróbować pysznych dań, wziąć przepis, ale też poradzić się psychodietetyka.

Kilkaset osób wzięło udział w bezpłatnych warsztatach kulinarnych "Zdrowe gotowanie z NFZ", które w sobotę odbyły się w nowej hali na giełdzie przy ul. Andersa. Mieli okazję spróbować pysznych dań, wziąć przepis, ale też poradzić się psychodietetyka.

Najbardziej smakowała mi sałatka – mówi 6-letnia Michalina Prokopiuk, która przyszła z rodzicami na warsztaty przy okazji zakupów.

Zrobienie tej pysznej sałatki zajmuje zaledwie kilka minut, a wystarczy kilka listków sałaty, rukola, gruszka, suszone żurawiny i orzechy. Do tego kilka kropel dobrego oleju, np. lnianego i zdrowy posiłek gotowy.

- Chcemy pokazać, że zdrowe odżywianie nie wymaga wielkiego wysiłku, ani skomplikowanych przepisów. Wystarczy kilka prostych składników i chęci – przekonuje Anna Kuczkin, psychodietetyk i prowadząca warsztaty.

Badanie „Choroby układu krążenia – świadomość i profilaktyka” przeprowadzone w lipcu 2019 r. sprawdziło wiedzę Polaków w zakresie czynników oddziałujących na poziom cholesterolu we krwi. Zdaniem zdecydowanej większości badanych (91,4% kobiet i 78,6% mężczyzn) styl życia ma wpływ na poziom cholesterolu. Największą świadomość w tym zakresie deklarują osoby w wieku 25-34 lata (87,1% wskazań).

Fakty i mity o zdrowym odżywianiu. Czy fastfoody, słodycze i...

Furorę podczas warsztatów zrobiła też zupa dyniowa z pieczonymi warzywami i świeże koktajle z owoców i świeżych ziół. - Są słodkie, a nie zawierają ani grama dodatkowego cukru. Wystarczy fruktoza czyli cukier, który zawierają w sobie owoce – podkreśla psychodietetyk.

Przedsięwzięcie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem. W ciągu dwóch godzin wzięło w nim udział kilkaset osób. Uczestnicy nie tylko próbowali potraw, ale zabrali ze sobą wszystkie przepisy przygotowane przez podlaski oddział NFZ.

- Na naszej stronie internetowej można znaleźć dużo więcej przepisów i porad dotyczących zdrowego odżywiania – mówi Izabella Bołtruczuk z podlaskiego oddziału NFZ. - Warto z nich korzystać, bo właściwa dieta pomaga zbudować naturalną odporność organizmu. A to najskuteczniejsza ochrona przed wszelkimi chorobami i wirusami.

Sobotnie warsztaty zainaugurowały cykl spotkań "Zdrowe gotowanie z NFZ".

- Cieszymy się, że przedsięwzięcie spotkało się z tak dużym zainteresowaniem mieszkańców. Frekwencja była imponująca – nie kryje radości Mieczysław Pugawko, prezes Podlaskiego Centrum Rolno-Towarowego. - W kontekście zdrowego odżywiania, giełda jest najlepszym miejscem na zakupy.

Zdrowe odżywianie. Warto jeść sezonowo. Podpowiadamy, na jak...

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny