Białystok. W Muzeum Pamięci Sybiru powstała restauracja "Mozaika". Spróbujemy w niej kuchni kresowej, żydowskiej i rosyjskiej

Olga Goździewska-Marszałek
Olga Goździewska-Marszałek
Pielmieni, śledzie, rosyjska sałatka i napój Bajkał. To przysmaki kresowe, które będą czekać na gości restauracji "Mozaika" i Muzeum Pamięci Sybiru w Białymstoku
Pielmieni, śledzie, rosyjska sałatka i napój Bajkał. To przysmaki kresowe, które będą czekać na gości restauracji "Mozaika" i Muzeum Pamięci Sybiru w Białymstoku Restauracja Mozaika/Anna Narel
Udostępnij:
Przepisy na dania, których będziemy mogli spróbować w "Mozaice" zostały odnalezione w historycznych księgach kulinarnych. Już 17 września restauracja w Muzeum Pamięci Sybiru oficjalnie otworzy drzwi dla gości.

Restauracja Mozaika to nowe miejsce na kulinarnej mapie Białegostoku. Restauracja mieści się w Muzeum Pamięci Sybiru i ma być prawdziwym tyglem smaków. W menu znajdą się dania charakterystyczne dla kuchni kresowej, żydowskiej, rosyjskiej. Proste, pyszne, aromatyczne.

Restaurację będzie prowadzić rodzinna firma z Białegostoku, do której należy m. in. Hotel Traugutta3 z cenioną na Podlasiu restauracją Regiment.

- Prowadzenie restauracji w Muzeum Pamięci Sybiru to dla nas wyróżnienie, ale też ogromne wyzwanie. Mieliśmy tylko miesiąc na stworzenie menu i przygotowanie koncepcji, która musiała być spójna z charakterem miejsca. To szansa na pokazanie naszej kresowej kuchni w najlepszym wydaniu. Chcemy zachwycić się tradycyjnym smakiem w nietuzinkowej formie podania - zapowiada Anna Narel, współwłaścicielka Hotelu Traugutta3 i menager restauracji "Mozaika".

Trzy dania, które znajdą się w menu, zaproponowało muzeum. To potrawy pochodzące z ziem wschodnich, a przepisy na nie zostały odnalezione w historycznych księgach kulinarnych.

- Cenimy klasykę, karta menu restauracji będzie krótka. Goście spróbują dań z kuchni żydowskiej i rosyjskiej, odnajdą w karcie pielmieni, śledzie i rosyjską sałatkę vinegret, poznają smak napoju Bajkał. Chcemy, aby w karcie połączyć smaki, na które składa się kuchnia Podlasia. Zależy mi, by goście wychodzili z restauracji ze smakami, które będą kojarzyć z tym konkretnym miejscem - tłumaczy Narel.

Wnętrze restauracji wypełniają fotografie Bolesława Augustisa, zdjęcia centrum Białegostoku i portrety przechodniów okresu międzywojennego. Obrazy i smaki to kolejna cenna lekcja, którą będziemy mogli przeżyć przy ul. Węglowej 1.

Restauracja "Mozaika" oficjalnie zostanie otwarta 17 września.

Więcej przeczytasz tutaj:Muzeum Pamięci Sybiru w Białymstoku za miesiąc otworzy drzwi. Będą płynąć łzy (ZDJĘCIA)

Zakupy z „dark store” coraz popularniejsze

Wideo

Komentarze 5

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

S
Stanisław
"Zachęcają żuli" czyli takie osoby jak ty rafalku.
w
www.Koncerty.Bialystok.pl
Dlaczego sklepy działają np. od 8 do 22 i walczą ofertą by klient je odwiedził? gdyby zabrać teatrom, muzeom dotacje i musiałyby utrzymać się z biletów:) zamiast dzisiejszego skansenu gdzie zwiedzający "przeszkadzają" i trzeba po nich sprzątać musiałyby prezentować ciekawe wystawy by przyciągać jak najwięcej zwiedzających, w godzinach które pasują ludziom:) Chodzi o np. godziny otwarcia. Do godz. 16 ludzie są w pracy/szkole, więc nie chodzą do muzeów, jak widać po nocy muzeów po godz. 18 w wolnym czasie w muzeach są tłumy. Poza tym ceny biletów do muzeów 1,3,6 zł są symboliczne, nie służą zarabianiu, ale zniechęcaniu np. żuli
G
Gość
Jeszcze pole golfowe na tyłach otwórzcie !
P
Ppp
Jak to co się znajdzie w menu..? Suchy chleb i czarna kawa, jak w oryginale.
P
Piter
A co do popicia regionalnego?
Dodaj ogłoszenie