Białystok. Nowa restauracja z sushi otwarta od piątku w centrum miasta

(mf)
Magdalena i Bartłomiej Rothe - właściciele Futu Sushi
Magdalena i Bartłomiej Rothe - właściciele Futu Sushi
Futu Sushi otwarte już od piątku. Ponad 50 pozycji menu, w tym zestawy dla dzieci, wegetariańskie, dania specjalne - przygotowywane na oczach klienta.

Podstawą menu będzię oczywiscie sushi - tradycyjne maki, futomaki czy też uromaki - m.in. z warzywami oraz owocami morza.

- Będziemy oferować, między innymi, dania wegetariańskie. Potrawy będą tworzone z najświeższych składników, o czym będzie można przekonać się samodzielnie, gdyż sushi będzie przygotowywane na oczach klientów - wyjaśnia Magdalena Rothe, właścicielka lokalu. - Ceny standardowych sushi to od 10 do 35 zlotych.

Zestawy familijne, na 4-6 osób będą w odpowiednio wyższych cenach. Za najdroższe zapłacimy ok. 110 zł.

Czym Futu Sushi różnić się będzie od pozostałych lokali kuchni japońskiej? Między innymi specjalnym menu.

- Klienci będą mogli spróbować zupy z awokado z limonką, ryżu z grzybami shitake, czy też sałatki maślanej w tempurze z sosem śmietanowo-cytrynowym i makaronem ryżowym - mówi Magdalena Rothe. - Wprowadzamy też kilka nietypowych pomysłów na sushi, jak np. "polish sushi", czyli śledź zawijany z ryżem i nori, czy też specjalne zestawy dla dzieci - maki z nutellą albo truskawką.

Futu Sushi nie jest lokalem franczyzowym. To od początku do końca pomysł autorski.

- Marzyła nam się restauracja z różnorodną kuchnią fusion, o futurystycznym wnętrzu, stąd "Futu" w nazwie - wyjaśnia Magdalena Rothe.

 

 

Lokal prowadzić będzie także sprzedaż na wynos. W najbliższy weekend, z okazji otwarcia restauracji, od piątku do niedzieli wszystkie dania bedą w cenie niższej o 30 proc. Futu Sushi otwarte będzie 7 dni w tygodniu. Od poniedziałku do czwartku oraz w niedzielę w godzinach 12.00-22.00, a w piątek i sobotę od 12.00 do 24.00.

Lokalizacja: ul. Lipowa 12

Strefa Biznesu to portal, który - oprócz pisania o trendach, analizach i raportach, przedstawia także to, co się dzieje na lokalnym podwórku - co się otwiera, co się zamyka, co się przenosi, co ma się dobrze, a co trochę gorzej. To także część lokalnego biznesu i wiele osób chce wiedzieć, czy w ich mieście powstaje coś nowego, czy może właśnie jakiś biznes zwija podwoje. Takie materiały nie są w żaden sposób sponsorowane. Wiesz coś o ciekawym biznesie w regionie, czego my nie wiemy? Otworzyłeś firmę i odniosłeś sukces? Daj nam znać.

Wysokie ceny gazu. Gazprom szantażuje Europę.

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

e
ellllla
Byłam, kibicowałam z całego serca nowej restauracji.Ale sorry... dawno nie jadłam tak kiepskiego sushi. Sam ryż, w środku jakaś odrobinka czegoś tam. A ryż... no cóż, kucharzowi nie wychodzi. Zmieńcie kucharza a będę jadać regularnie
e
ellllla
Byłam, kibicowałam z całego serca nowej restauracji.Ale sorry... dawno nie jadłam tak kiepskiego sushi. Sam ryż, w środku jakaś odrobinka czegoś tam. A ryż... no cóż, kucharzowi nie wychodzi. Zmieńcie kucharza a będę jadać regularnie
Dodaj ogłoszenie