Białostockie restauracje przygotowują się do ponownego otwarcia. Nie wszystkie jednak przetrwały kryzys (ZDJĘCIA)

Olga Goździewska
Olga Goździewska
Przybliżamy się do trzeciego etapu odmrażania gospodarki, który zakłada otwarcie punktów gastronomicznych. Na początku - restauracyjnych ogródków. Trattoria Czarna Owca/Zjem to
Według nieoficjalnych informacji, od 18 maja restauracje, puby i kawiarnie będą mogły obsługiwać klientów na miejscu. Będzie to jednak dotyczyć tylko tych punktów, które mają ogródek. Póki co białostoccy restauratorzy liczą straty.

Koronawirus to dla wielu restauracji początek końca działalności. W Białymstoku nawet najbardziej znane i popularne miejsca przeżywają głęboki kryzys.

- Od czasu zamknięcia lokalu osiągamy ok. 20 proc. naszych obrotów. Większość restauracji działa na minusie, by nie stracić pracowników i więzi z klientem. Z nadzieją, że przyjdzie czas ponownego otwarcia lokali, jak też odkucia się z finansowego dna - mówi Grzegorz Chlebowicz, szef kuchni w Trattorii Czarna Owca.

Zamiast otwartych lokali - ogródki restauracyjne

Przybliżamy się do trzeciego etapu odmrażania gospodarki, który zakłada otwarcie punktów gastronomicznych. Według informacji RMF FM rząd planuje, by od 18 maja przyjmowały z powrotem klientów. Oczywiście z ograniczeniami. Z nieoficjalnych informacji wynika, że otwarte będą mogły być wyłącznie ogródki restauracyjne, z obsługą kelnerów. Ale nie wszystkie lokale takie rozwiązanie ratuje.

- Mamy na rynku świetną opinię i dzięki naszym stałym klientom udało nam się przetrwać. Choć straty mamy ogromne, jak wszyscy w branży. Nie możemy się doczekać powrotu do normalności, bo z tygodnia na tydzień jest coraz gorzej. Nie mamy dużego ogródka, a tylko niewielki taras. Zachowując wszelkie zasady bezpieczeństwa, uda nam się ustawić dwa, trzy stoliki. To za mało, by zminimalizować straty - mówi Wojciech Janowicz, właściciel Fly High Coffee. - Przed zamknięciem mieliśmy pełną salę codziennie. Każda kawiarnia musi obsługiwać dużą liczbę klientów, by zarabiać. Dziś zdaję sobie sprawę, że rynek się zmieni i jeszcze przez długi czas możemy nie mieć tylu gości co wcześniej - dodaje.

Zobacz też: Koronawirus a biznes. Białostocka branża gastro ginie w oczach

Znowu restauracje, które mają ogródki, muszą liczyć się z opłatami za możliwość ich ustawienia na terenie miasta. W przypadku Trattorii Czarna Owca jest to koszt 1000 zł miesięcznie za miejsce na ok. dziesięć stolików. Władze analizują czy miasto stać na zniżki za wynajem.

- Od lat wykupuję miejsce na ogródek bardziej ze względów wizerunkowych niż zarobkowych. Po prostu ładnie wygląda, ale nie zawsze na siebie zarabia, bo mieści się przy ulicy i nie każdemu to odpowiada. Liczę na to, że miasto wyciągnie rękę do przedsiębiorców i obniży koszty - mówi Grzegorz Chlebowicz. Jego zdaniem nawet po otwarciu lokali dla gości, większość restauracji będzie zmuszona pozostać przy dowozach.

- Powrót do przyjmowania gości będzie stopniowy. Nie wiemy jaki będzie ruch. Myślę, że na dłuższy czas trzeba będzie zostać przy menu comfort food. Tak widzę Czarną Owcę: rzeczy proste, smacznie i niedrogie - planuje szef kuchni.

Z Białegostoku znikają kolejne lokale

Z białostockiego rynku gastronomicznego znika Zuppa Romana, mieszcząca się przy ul. Akademickiej. Restauracja została otwarta w lutym i przyciągała coraz więcej gości. Przymusowe zamknięcie spowodowało jednak duże straty i właściciele podjęli decyzję o sprzedaży restauracji. Cena to 250 tys. zł netto.

Podobny los spotkał Games United przy ul. Malmeda.

W związku z sytuacją spowodowaną koronawirusem, który pokrzyżował nam szyki, a także niepewnością jaka temu towarzyszy podjęliśmy decyzję o zamknięciu naszego pubu na stałe. Dzięki za meczyki w FIFA, za rundy w Tekkena, wszystkie turnieje w LoL'a i wspólne shoty na barze - czytamy na Facebooku pubu.

Zobacz też:
Tu oglądasz: Słownik pojęć związanych z koronawirusem

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie