Klienci białostockich restauracji chętnie korzystają z cenowych okazji w ramach kulinarnego szlaku. Właściciele lokali liczą jednak na jeszcze więcej smakoszy.
- Odwiedzam różne restauracje, gdy podawane są w nich dania w promocyjnych cenach - mówi białostoczanka Alicja Zdanowicz. - Umawiam się wtedy ze znajomymi i próbujemy różnych podlaskich przysmaków. Uważam, że to dobry pomysł na przyciągnięcie klientów.
Jesienią ubiegłego roku ruszył Białostocki Szlak Kulinarny. Obecnie tworzy go około 30 restauracji, które w większości zlokalizowane są w centrum miasta. Organizują one różne akcje promocyjne, warsztaty i konkursy kulinarne, a w sezonie letnim mają w planach także imprezy plenerowe.
Klienci są z takich okazji zadowoleni. Zdania restauratorów są podzielone.
Białostocki szlak kulinarny potrzebuje promocji
- To fajna inicjatywa, przychodzi do nas coraz więcej osób z kartami klubu smakosza - opowiada Urszula Olechno, współwłaścicielka restauracji Bombay Express. - Trzymamy za nią kciuki. Liczymy, że będzie się dalej rozwijała.
- Z naszego punktu widzenia efekty są mizerne - nie ukrywa Łukasz Zimnoch, właściciel Tawerny Portowej. - Do tej pory były u nas dwie osoby z kluba smakosza, choć może to kwestia naszej lokalizacji i tego, że działamy od niedawna.
Białostocki pomysł jest drugim w Polsce, po Gdyni, miejskim szlakiem kulinarnym. Zdaniem specjalistów nasz działa o wiele lepiej.
- Gdynianie zazdroszczą Białemustokowi, szczególne wrażenie zrobiły na nich warsztaty kulinarne - mówi Hubert Gonera z firmy landbrand, która urządzała inaugurację naszego szlaku. Niedawno był w Gdyni. - Mam wrażenie, że białostocki szlak rozwija się dynamiczniej, co chwilę jest nowa atrakcja.
Restauratorzy postulują, by miasto intensywniej promowało szlak.
- Dobrze byłoby bardziej go rozreklamować - mówi Urszula Olechno. - Wiosną i latem znów warto zorganizować imprezy na rynku.
Magistrat zdaje sobie z tego sprawę. Praktycznie jest już gotowy przewodnik po szlaku pt. "Smaki Białegostoku". Będzie promowany na marcowych targach turystycznych. Trwa też plebiscyt na regionalne danie.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?