Restauracja Horyzont istnieje od grudnia 2016 roku. W ciągu ostatniego miesiąca zaszły w niej jednak ogromne zmiany. Przede wszystkim Maciej Deoniziak, poprzedni właściciel lokalu, sprzedał go biznesmenowi René van der Hoek. Ponowne otwarcie pod nowym szyldem: Horyzont & Lounge Bar, miało miejsce w sobotę (8 października 2018).
- Przez dwa lata, na początku mojej białostockiej przygody, zatrzymywałem się w hotelu Cristal. Tam zachwyciła mnie kuchnia - jest na najwyższym poziomie, jeśli chodzi o tutejszą gastronomię. A teraz my w Horyzoncie mamy cel: mieć lepszą kuchnie niż oni – śmieje się René van der Hoek.
Co się zmieniło?
- W Horyzoncie spróbować można kuchni kontynentalnej, w której znajdziemy wpływy smaków między innymi Azji, Japonii, Meksyku. Będziemy bazować na tradycyjnych przepisach kuchni świata - mówi Vadim Kryvenok, szef kuchni, pochodzący z Ukrainy.
W regularnej karcie znajdują się przystawki w postaci tatara wołowego z marynowanymi grzybami shimeji, meksykańskego Taco’sa, makreli marynowanej z musem wasabi z mascaropne i krewetek w tempurze. Dania główne to polędwica z dorsza na rissotto, pierś z kaczki Sous -Vide, stek z polędwicy wołowej, konfitowany boczek, kurczak supreme i tradycyjny burger wołowy. A na deser sernik z białej czekolady i francuski krem brulee. Natomiast dla miłośniicy makaronu znajdą tam Pad Thai, spaghetti z mulami i carbonarę.
Zobacz też:Białostockie lokale. Horyzont - nowe otwarcie. Bez zamknięcia
Do restauracji sprowadzane są także wina z całego świata, ale nie brakuje również innych alkoholi. Przekrój win można poznać już przy samym wejściu: wyeksponowane są w długiej szklanej gablocie sięgającej od podłogi do sufitu. Zaprojektował ją sam właściciel.
Ale cała aranżacja wnętrza lokalu nie zmieniła się diametralnie. Nadal króluje tam mech, paprocie i egzotyczne roślinny, przełamujące industrialny charakter wnętrza. Właściciele planują również zakup dużego obrazu na główną ścianę, ale co na nim będzie jest niespodzianką.
Dlaczego biznesman wraz z żoną zdecydowali się na zakup restauracji? I kogo do niej zapraszają?
- Jestem gościnnym człowiekiem i lubię pracę z ludźmi, tworzenie zespołu, który może osiągać coraz więcej. To miejsce jest pewnego rodzaju spełnieniem - mówi inwestor.
- Chcemy skupiać klientów, którzy reprezentują sobą coś ciekawego, którzy pomogą nam stworzyć atmosferę tego miejsca i będą potrafili cieszyć się wybornym jedzeniem, dobrym winem i docenią wysoką jakość obsługi. Nie rezygnujemy jednak przykładowo ze studentów. Nadal będziemy podawać lunch’e w cenie 20 złotych. Ceny w karcie również nie wzrosną diametralnie – mówi Eliza Markiewicz, żona inwestora, która zarządza restauracją.
Małżeństwo kupiło również bliźniaczy lokal, dawną karczmę Maciejówkę, które obecnie nazywa się Maćkowa Kuźnia Staropolska. Tam królować będą dania i produkty regionalne. Właściciele dopracowują jeszcze koncepcję tego miejsca i kompletują kuchenną załogę.
Światowy biznesman wybrał Podlasie, bo daje perspektywy
- Jeszcze dziesięć lat temu nie wiedziałem, gdzie jest Białystok. Do przylotu przekonał mnie przyjaciel, mówił mi wtedy, że to świetny rynek, że jest tu mnóstwo ciekawych firm i fabryk. Uznałem, że to idealne miejsce, szczególnie, że w Holandii musieliśmy wciąż walczyć z ogromną konkurencją. Na Podlasiu powoli zacząłem rekrutować ludzi i wkrótce przeniosłem swój biznes do Ignatek – wspomina Holender.
Czytaj również: Nowa inwestycja w Sobolewie. W gminie Supraśl powstanie siedziba międzynarodowej firmy
Jego spółka Daze działa w branży luksusowych marek detalicznych, z czego firma Daze W & IP zajmuje się dekoracją okien i sklepów, komunikacją interaktywną, projektami wnętrz oraz tworzeniem produktów reklamowych na rynek globalny.
Otwarcie nowej siedziby Jagiellonii Białystok
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?