10 tys. - tylu było chętnych na dania serwowane w Białymstoku w Noc Restauracji
- Robimy to po to, żeby Białystok przeprosił się ze swoim kulinarnym zapleczem. I by mieszkańcy zobaczyli jak ciekawa i modna może być kuchnia oparta o najświeższe i najzdrowsze składniki - mówi Gonera.
Po udanej pierwszej edycji Nocy Restauracji w Białymstoku trwają już przygotowania do zorganizowania kolejnej. Planowana jest 24 maja 2013 roku.
W poprzedniej imprezie wzięło udział około 20 białostockich restauracji, serwujących różnorodną kuchnię. W sumie uczestniczyło w niej 39 restauracji z Poznania, Białegostoku i Gdyni.
W jedynym tego typu wydarzeniu kulinarnym w Polsce udział wzięło łącznie 20 tysięcy gości. Z tego połowa - w Białymstoku. Jak mówią organizatorzy, nocne białostockie biesiady odniosły taki sukces, że teraz sami właściciele kolejnych lokali zgłaszają się do udziału w kolejnej edycji imprezy.
Druga odsłona bazować będzie na tym, co Podlasie ma najlepszego do zaoferowania ze swojej bogatej i różnorodnej kulinarnej tradycji. W tym celu organizatorzy majowego kulinarnego święta planują nawiązać współpracę z urzędem marszałkowskim.
- Pracujemy nad tym, by stworzyć bazę producentów regionalnych - opowiada Hubert Gonera. - Chcemy doprowadzić do spotkania ich z białostockimi restauratorami. Będą w to zaangażowani także kucharze spoza Białegostoku i to z najwyższej półki.
Efektem tego ma być powstanie oryginalnych dań na bazie regionalnych składników, które na stałe wejdą do menu białostockich restauracji. Będą one promowane jako nasze kulinarne hity.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?