Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Beata Pawlikowska - Soczewica. Ponad 100 autorskich przepisów sprawdzonych w mojej kuchni

Jerzy Doroszkiewicz
Jerzy Doroszkiewicz
Beata Pawlikowska jest znaną polską podróżniczką, prezenterką telewizyjną i radiową, dziennikarką oraz autorką książek cenionych przez czytelników. Autorka urodziła się w Koszalinie 11 czerwca 1965 roku. Swoją karierę rozpoczęła w mediach. W 1990 roku prowadziła radiowy kurs języka angielskiego na antenie Radia Koszalin. Później współpracowała z III Programem Polskiego Radia jako korespondentka z Londynu, z Radiem Kolor, TVP, a od 1999 roku stale usłyszeć ją można na antenie Radia ZET w autorskim programie pod tytułem "Świat według Blondynki". Jej największą życiową pasją są podróże - w drodze spędza co najmniej kilka miesięcy każdego roku. Głównym celem podróży jest Ameryka Południowa. Jest jedną z nielicznych osób, które przeszły na piechotę puszczę Darien w Amazonii.
Beata Pawlikowska jest znaną polską podróżniczką, prezenterką telewizyjną i radiową, dziennikarką oraz autorką książek cenionych przez czytelników. Autorka urodziła się w Koszalinie 11 czerwca 1965 roku. Swoją karierę rozpoczęła w mediach. W 1990 roku prowadziła radiowy kurs języka angielskiego na antenie Radia Koszalin. Później współpracowała z III Programem Polskiego Radia jako korespondentka z Londynu, z Radiem Kolor, TVP, a od 1999 roku stale usłyszeć ją można na antenie Radia ZET w autorskim programie pod tytułem "Świat według Blondynki". Jej największą życiową pasją są podróże - w drodze spędza co najmniej kilka miesięcy każdego roku. Głównym celem podróży jest Ameryka Południowa. Jest jedną z nielicznych osób, które przeszły na piechotę puszczę Darien w Amazonii. Wydawnictwo Edipresse
Soczewica - wszyscy o niej słyszeli, nie każdy ma odwagę spróbować. Ale od czego jest Beata Pawlikowska. Kto jej ufa, naje się ze smakiem. A najpierw przeczyta: "Soczewica. Ponad 100 autorskich przepisów sprawdzonych w mojej kuchni".

Podobno najstarsza znaleziona soczewica, oczywiście suszona, ma ponad 13 tysięcy (!) lat. Czy jest jadalna - nie wiadomo. Wszak to zabytek. Ale ta współczesna? Czerwona, zielona, żółta, brązowa. Kto by się spodziewał, że jest jej tyle odmian. Jako dodatek do innych warzyw, składnik kremowych zup, sałatek i co jeszcze tylko Beata Pawlikowska wymyśli. Kiedyś soczewica we wschodniej Polsce zastępowała mięso. Dziś wegetariańskich posiłków z soczewicą można upichcić całe tony. A książka "Ponad 100 autorskich przepisów sprawdzonych w mojej kuchni" udanie pomoże. A przy okazji wzmocni organizm. Bo zawiera dużo magnezu, żelaza, kwasu foliowego i zdrowego błonnika. Można ją jeść ze wszystkim i podawać w najbardziej wymyślnych formach.

Beata Pawlikowska dzieli się informacjami historycznymi, ciekawostkami, a przy tym sama gotuj i sama fotografuje swoje dania. Pycha.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny