Podobno najstarsza znaleziona soczewica, oczywiście suszona, ma ponad 13 tysięcy (!) lat. Czy jest jadalna - nie wiadomo. Wszak to zabytek. Ale ta współczesna? Czerwona, zielona, żółta, brązowa. Kto by się spodziewał, że jest jej tyle odmian. Jako dodatek do innych warzyw, składnik kremowych zup, sałatek i co jeszcze tylko Beata Pawlikowska wymyśli. Kiedyś soczewica we wschodniej Polsce zastępowała mięso. Dziś wegetariańskich posiłków z soczewicą można upichcić całe tony. A książka "Ponad 100 autorskich przepisów sprawdzonych w mojej kuchni" udanie pomoże. A przy okazji wzmocni organizm. Bo zawiera dużo magnezu, żelaza, kwasu foliowego i zdrowego błonnika. Można ją jeść ze wszystkim i podawać w najbardziej wymyślnych formach.
Beata Pawlikowska dzieli się informacjami historycznymi, ciekawostkami, a przy tym sama gotuj i sama fotografuje swoje dania. Pycha.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?