Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Baranek Wielkanocny Siostry Anastazji. Ten przepis będzie hitem świątecznego stołu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Siostra Anastazja od lat proponuje pyszne i sprawdzone przepisy na dania kuchni polskiej. Podpowiadamy przepis na baranka wielkanocnego.
Siostra Anastazja od lat proponuje pyszne i sprawdzone przepisy na dania kuchni polskiej. Podpowiadamy przepis na baranka wielkanocnego. Andrzej Sochacki/Dariusz Kobucki
Siostra Anastazja Pustelnik to zakonnica zgromadzenia Córek Bożej Miłości, autorka książek kulinarnych i gospodyni programów telewizyjnych. Siostra Anastazja czerpie garściami z tradycyjnej kuchni polskiej, nadając im autorskiego sznytu. Z okazji świąt wielkanocnych mamy przepis na wyjątkowego baranka wielkanocnego.

Spis treści

Co symbolizuje baranek wielkanocny?

Baranek wielkanocny ma głębokie znaczenie chrześcijańskie. Jednym z symboli Jezusa Chrystusa jest baranek. Nawiązuje to do ofiary składanej Bogu w Starym Testamencie i ofiary, jaką poniósł Jezus za odkupienie grzechów ludzi i zwyciężenie zła dobrem. To wszystko sprawia, że na stole stawiamy figurki baranka wielkanocnego wykonane z:

  • masła,
  • cukru,
  • ciasta drożdżowego,
  • lub ciasta ucieranego.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć baranka wielkanocnego

Jak zrobić baranka wielkanocnego?

W książce „Wielkanoc z Siostrą Anastazją. Przepisy wielkanocne” opublikowanej przez wydawnictwo WAM siostra Anastazja dzieli się sprawdzonymi przepisami między innymi na pyszny żurek wielkanocny, ćwikłę z chrzanem, pieczone mięsa i ciasta na świąteczny stół. Z pewnością wiele z nich uświetni śniadanie wielkanocne, a własnoręcznie upieczony baranek może być ozdobą koszyczka ze święconką.

Baranek wielkanocny – przepis na świąteczny stół

Ciasto

Składniki:

  • 150 g margaryny
  • 200 g cukru kryształu
  • 350 g mąki
  • 4 jaja
  • 8 łyżek słodkiego mleka
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia

Czytaj także: Apetyczny sernik przekładany ciastem kruchym siostry Anastazji. Przepis, który zachwyci gości. Wypróbuj niecodzienny sposób na wypiek

Przygotowanie:

  1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.
  2. Ubić białka na pianę. Wymieszać delikatnie z ciastem. Przygotować formę w kształcie baranka.
  3. Wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto do połowy formy w kształcie przodu baranka.
  4. Przykryć drugą formą stanowiącą tył baranka. Piec w piekarniku ok. 1 godzinę w temp. ok. 180 stopni Celsjusza.
  5. Po upieczeniu delikatnie wyjąć ciasto z formy. Po dwóch dniach oczyścić z bułki tartej i ozdobić baranka lukrem.

Lukier

Składniki:

  • 6 białek
  • 600 g cukru pudru
  • sok z cytryny
  • lukier z białek

Wykonanie

  1. Białko z cukrem ucierać wałkiem w misce (najlepiej kamiennej), aż do powstania gęstej masy.
  2. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Jeżeli w trakcie ucierania lukier jest za rzadki, należy dosypać więcej cukru pudru.
  3. Lukier, z którego będzie wykonana „wełenka” baranka, nie może spływać, musi być sztywny i gęsty.
  4. Lukier nakładać szprycą do tortu, imitując wełnę baranka.
    Uwaga: Lukrowa „wełenka” lepiej przylega, jeżeli wcześniej posmarujemy wierzch baranka rzadszym lukrem.

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Baranek Wielkanocny Siostry Anastazji. Ten przepis będzie hitem świątecznego stołu - Strona Kuchni

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny