Zamknij

Kurier Poranny

Anti-aging dla mózgu – jak zadbać o IQ, koncentrację i pamięć

SIĘGAJ PO JAGODYOwoce jagodowe, takie jak truskawki, borówki, jagody, porzeczki, maliny, jeżyny czy winogrona, są cennym źródłem przeciwutleniaczy, które

William Felker/ unsplash.com

Poprzednie Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze [3/15] Poprzednie Następne

SIĘGAJ PO JAGODY
Owoce jagodowe, takie jak truskawki, borówki, jagody, porzeczki, maliny, jeżyny czy winogrona, są cennym źródłem przeciwutleniaczy, które działają przeciwzapalnie i pomagają ograniczyć uszkodzenia komórek mózgu. Odkryto, że występujący w truskawkach (ale też jabłkach, winogronach czy ogórkach) antyoksydant o nazwie fisetyna chroni neurony przed przyspieszonym starzeniem, i pomaga ograniczyć utratę pamięci przy alzheimerze. W badaniach podobnie działały borówki amerykańskie, które są źródłem m.in. usprawniających mikrokrążenie krwi barwników antocyjanowych. Podobne właściwości (zapobieganie śmierci neuronów w warunkach stresu) wykazały też m.in. związki zawarte w czerwonym winie, które ze względu na zawartość alkoholu może jednak przynosić korzyści kognitywne tylko przy spożywaniu w odpowiednio małych ilościach.

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy