6 błędów, jakie najczęściej popełniamy przygotowując mięso mielone!

Katarzyna Dębek
Katarzyna Dębek
Każdy z nas kiedyś miał styczność z mięsem mielonym, ale nie każdy wie, jak z nim postępować. Oto 6 najgorszych błędów, jakie popełniamy! HOerwin56 Pixabay.com Pixabay.com
Mięso mielone jest bardzo popularne i chętnie przygotowywane w polskich domach. Z mięsa mielonego można ugotować wiele przepysznych potraw – zapiekanki, spaghetti, kotlety oraz pieczeń. Jednak jest to bardzo kapryśny produkt, który wymaga specjalnego traktowania. Wiele osób popełnia kardynalne błędy, przygotowując, przechowując i rozmrażając mięso mielone.

Mięso mielone można przygotowywać na wiele sposobów. Uwielbiają go małe, większe dzieci jak i dorośli. Jednak przyrządzenie go nie jest takie łatwe. W trakcie przygotowywania obiadu z mięsem mielonym w roli głównej można popełnić wiele błędów, które mogą mieć przykre skutki.

Jak kupić dobre mięso mielone?

Mięso jest najlepiej mielić w domu i od razu przyrządzić. Jeśli jednak nie macie takiej możliwości, to większość sklepów oferuje taką usługę na miejscu, wówczas jest pewność, że otrzymacie to co wybraliście. Mięso mielone kupowane na wagę nie powinno mieć widocznych fragmentów żółtego tłuszczu, być obeschnięte ani zbyt wilgotne.

W przypadku mięsa mielonego paczkowanego warto zapoznać się z etykietą. Najlepszym wyborem będzie produkt zawierający niemal 100% mięsa oraz znikome ilości soli, która jest traktowana jako środek konserwujący.

Przeczytaj:

Jak sprawdzić świeżość mięsa mielonego?

Mięso mielone powinno mieć swój odpowiednim kolor (barwa jest uzależniona czy jest to mięso wołowe, wieprzowe czy np. indycze). Szary kolor mięsa może zaniepokoić i wówczas zastanawiamy się, czy jest ono dobre do spożycia. Najlepszym sposobem do sprawdzenia świeżości produktu jest wykorzystanie zmysłu węchu, wzroku i dotyku. Z pewnością brzydki zapach, nalot czy dziwna barwa powinna nas zaniepokoić. Jednak w przypadku mięsa mielonego czasami dzieje się tak, że jest ono szare? Czy wówczas nadaje się do spożycia? Mięso szarzeje w przypadku dostania się do niego powietrza. Z pewnością nie jest to powód, aby go nie jeść. Szare mięso zachowuje pełnię swoich właściwości i w żadnej mierze nie wpływa negatywnie na nasz organizm. Jeżeli jednak mięso brzydko pachnie, lepiej jest je wyrzucić!

Każdy z nas kiedyś miał styczność z mięsem mielonym, ale nie każdy wie, jak z nim postępować. Oto 6 najgorszych błędów, jakie popełniamy!

Wideo

Materiał oryginalny: 6 błędów, jakie najczęściej popełniamy przygotowując mięso mielone! - RegioDom.pl

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie