9 z 13
Poprzednie
Następne
37 najsmaczniejszych i najdziwniejszych potraw świata. Tych smaków nigdy nie zapomnicie. Czego trzeba spróbować, a czego raczej unikać?
Najdziwniejsze dania dla odważnych
Przechodzimy do dań, które mogą powalić nieprzygotowanego turystę. Oto najdziwniejsze potrawy i przysmaki świata.
Durian (na zdjęciu)– owoc wydzielający wyjątkowo ohydny zapach, jadany w Azji Południowo-Wschodniej. W Singapurze w miejscach publicznych można spotkać tabliczki z zakazem spożywania durianów.
Cuchnące tofu – sfermentowane kostki tofu, serwowane w Azji Południowo-Wschodniej.
Balut – kaczy embrion gnijący przez ok. 2 tygodnie, potem gotowany i wyjadany ze skorupki jaja. Lubiany na Filipinach i w Kambodży.
Ostrygi z Gór Skalistych – smażone bycze jądra.
Owcze mózgi – popularne niegdyś w Wielkiej Brytanii, ale porzucone po epidemii choroby wściekłych krów (BSE). Nadal jadane np. w Turcji, Chinach, Indiach.