To, jakie dania stawia się na stole 24 grudnia zależy od regionalnej tradycji. W zasadzie w całej Polsce przyjmuje się, że powinno być co najmniej 12 potraw wigilijnych. Skosztowanie każdej z nich powinno zapewnić szczęście przez cały rok. Niestety, podania nie precyzują, która potrawa odpowiada za konkretny miesiąc.
Potrawy wigilijne - zupy
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć zupy. W różnych regionach Polski tego dnia serwuje się inne specjały, więc jest z czego wybierać. Najczęstszym gościem w talerza jest barszcz czerwony (zobacz przepis na barszcz czerwony), zupa grzybowa (zobacz przepis na zupę grzybową) lub zupa rybna (zobacz przepis na zupę rybną). Nieco rzadziej podawane są zupa owocowa lub żur biały.
Zobacz też: Życzenia bożonarodzeniowe 2015: Piękne, poważne i śmieszne życzenia świąteczne [WIGILIA 2015]
Potrawy wigilijne - ryby
Nieodłącznym elementem wieczerzy są oczywiście potrawy z ryb na czele z "królem wigilijnego stołu" - smażonym karpiem
(zobacz przepis na smażonego karpia). W wielu domach nie może zabraknąć także ryby po grecku
(zobacz przepis na rybę po grecku). To żelazne klasyki, które można uzupełnić wieloma innymi daniami wigilijnymi - oto kilka propozycji:
- Karp w galarecie (zobacz przepis)
- Rolada rybna (zobacz przepis)
- Pieczone śledzie (zobacz przepis)
- Pomarańczowy karp (zobacz przepis)
- Śledzie w kolorowej papryce (zobacz przepis)
- Przekąska śledziowa z selerem (zobacz przepis)
Poznańska wigilia pod rondem
12 potraw wigilijnych - więcej dań na wieczerzę na kolejnej stronie
Potrawy wigilijne - uszka i pierogi
Wśród podawanych w czasie wigilii dań nie może zabraknąć pierogów. Najpopularniejsze są dwa rodzaje - podawane do barszczu uszka (zobacz przepis na uszka wigilijne) oraz pierogi z kapustą i grzybami (Zobacz przepis na pierogi z kapustą i grzybami). Na tym jednak możliwości się nie kończą. Można bowiem uzupełnić świąteczne menu nieco mniej sztampowymi potrawami i zaserwować pierogi z pieczarkami (zobacz przepis na pierogi z pieczarkami) lub z soczewicą.
Potrawy wigilijne - tradycyjne przysmaki
Prócz zup, ryb i pierogów na stole mogą pojawić się inne tradycyjne wigilijne dania. Mogą to być na przykład groch z kapustą
(Zobacz przepis na groch z kapustą), bez którego w wielu domach trudno wyobrazić sobie święta. Inną propozycją jest kulebiak, czyli charakterystyczny dla kuchni wschodniej duży pieróg z farszem (zobacz przepis na kulebiak z grzybami).
Potrawy wigilijne - na słodko
Wigilijną wieczerzę kończą słodkości zazwyczaj przyrządzane na bazie maku jak kutia (zobacz przepis na kutię )przy kluski z makiem zwane też makiełkami (zobacz przepis na kluski z makiem/makiełki). Obok nich na stole stają ciasta - na przykład:
- strucla makowa (zobacz przepis)
- przekładaniec (zobacz przepis)
Potrawy wigilijne - kompot
Skoro wiemy już, co będziemy jedli, to wypadałoby także podać coś do picia. W czasie wigilii tradycyjnym napojem jest kompot z suszonych owoców (zobacz przepis na kompot z suszu).
Z powyższej listy na pewno z łatwością wybierzecie 12 dań, które sprawią, że te święta Bożego Narodzenia będą nie tylko szczęśliwe i rodzinne, ale też przepyszne. Wszystkiego najlepszego!
Otwarcie Betlejem Poznańskiego
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?