
Kiedyś na wigilijną wieczerzę przygotowywano tylko siedem potraw, które symbolizowały siedem dni tygodnia. Później liczbę świątecznych dań zwiększono do dziewięciu - tylu, ile jest chórów anielskich. Tradycja przygotowywania 12 wigilijnych dań powstała znacznie później. Liczba ta dawniej kojarzona była z bogactwem. Obecnie uważa się, że ma ona przypominać nam o dwunastu apostołach. Każda z potraw ma również własną symbolikę.
Co oznaczają potrawy?
Każde danie, które znajduje się na świątecznym stole, ma swoją specyfikę i znaczenie. A zgodnie z tradycją goście powinni spróbować każdego z nich, tak by w kolejnym roku nie prześladował ich pech. Jakie są znaczenia potraw?
- Ryby - symbol chrześcijan, wiary w Jezusa i odradzania się życia
- Kompot z suszu - jabłka mają symbolizować młodość i zdrowie, gruszki zapewniać długowieczność, a śliwki odpędzać złe moce
- Mak - jest symbolem bogactwa
- Grzyby - symbolizują siłę i zdrowie
- Piernik - symbol dobrobytu
- Barszcz - symbolizuje długowieczność
- Kapusta - ma symbolizować życiodajną siłę
Na zdjęciu karp limonkowy wg. przepisu Pascala Brodnickiego.