3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Karp limonkowy...

Pascal Brodnicki

Karp limonkowy

Przepis dla: 4 osób

Składniki:

* 4 płaty karpia podzielone na mniejsze kawałki
* 80 g mąki
* pęczek kolendry
* 2 sztuki limonki
* 2 sztuki szalotki
* 2 ząbki czosnku
* posiekane chili
* 3 łyżki octu ryżowego
* 50 ml tłuszczu do smażenia
* sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Dopraw karpia solą i pieprzem i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej tłuszcz (poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia) i smaż karpia. Jak ryba zacznie robić się złota, dodaj ocet i łyżkę wody.

2. Następnie, po wierzchu, posyp całość posiekaną kolendrą, czosnkiem, skrojonymi szalotkami, solą, pieprzem i pokrojoną papryczką chili.

3. Na koniec wyciśnij sok z limonki, przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu przez ok. 10 min. Podawaj z ziemniakami, sałatą i limonką do wyciśnięcia na rybę.


Autor przepisu: Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni

Zobacz również

Jak taniej zorganizować podróż? Porady i sposoby, dzięki którym sporo zaoszczędzicie

Jak taniej zorganizować podróż? Porady i sposoby, dzięki którym sporo zaoszczędzicie

Kibolski gang narkotykowy rozbity. Zarobili 6 mln zł, sprzedali 160 kg dopalaczy

Kibolski gang narkotykowy rozbity. Zarobili 6 mln zł, sprzedali 160 kg dopalaczy

Polecamy

Podlaski Instytut Kultury będzie operatorem regionalnym programu Bardzo Młoda Kultura

Podlaski Instytut Kultury będzie operatorem regionalnym programu Bardzo Młoda Kultura

Dziś Światowy Dzień Poezji. Potrafisz rozpoznać wiersz po kilku wersach? Sprawdź!

Dziś Światowy Dzień Poezji. Potrafisz rozpoznać wiersz po kilku wersach? Sprawdź!

Turniej ATP w Miami. Hubert Hurkacz poznał potencjalnych rywali

Turniej ATP w Miami. Hubert Hurkacz poznał potencjalnych rywali

Dodaj ogłoszenie